Vice riksbankschef Martin Flodén uttalade sig om läget i samband med ett framträdande i Stockholm kring det ekonomiska läget.
— Vi följer det här väldigt noga och vi har löpande kontakt med andra myndigheter som Finansinspektionen liksom bankerna och andra aktörer. Just nu ser jag ingen anledning till särskild oro men det är klart att det finns alltid en oro för att en global osäkerhet på finansiella marknader ska sprida sig till andra länder, säger han.
Inte heller finansmarknadsminister Niklas Wykman (M) ser några spridningseffekter till Sverige nu.
– Men det gäller att vara på tårna och ta situationen på stort allvar, säger Wykman till TT men tillägger att inte går att vaccinera sig mot effekter.
Gårdagens besked kring Credit Suisse fick världens aktiemarknader att darra och Stockholmsbörsen noterades för ett tungt fall på 3,8 procent där framför allt banksektorn tog rejält stryk.
På en fråga från TT till Martin Flodén om han ser oro för det svenska finanssystemet och om det finns tecken på stress inom det, säger Flodén:
– Det jag har sett hittills har inte varit oroande. Det är mer den globala utvecklingen och det är klart att det finns medvetenhet om att det kan leda till stress men det finns egentligen inga särskilda tecken till stress.
Oro för bankflykt
Från marknadens sida har oron också kopplats till att det ska ske en bankflykt från Credit Suisse där kapital plockas ut från banken på ett liknande sätt som skedde i amerikanska Silicon Valley Bank.
Under gårdagskvällen kom beskedet att den schweiziska centralbanken kommer att låna ut 50 miljarder schweizerfranc till Credit Suisse som räddningsplanka. Samtidigt framkommer nu uppgifter att landets regering ska träffa banken.
Andreas Håkansson, analytiker hos Danske bank, som bevakar banksektorn påpekade under gårdagen att Credit Suisse visserligen är en av Europas 20 största banker med kopplingar till många andra europeiska banker, dock gör han bedömningen att svenska banker står stadigt:
– När det gäller de nordiska bankerna – inte minst de svenska – tillhör dem den kategori banker som står bäst rustade för en eventuell finanskris. Det hänger ihop med att de är bland de allra mest lönsamma bankerna och att de sköter sin riskhantering bäst.
"Ytterst marginell exponering"
TT har frågat samtliga av Sveriges fyra storbanker om deras exponering gentemot Credit Suisse.
Handelsbankens exponering mot den schweiziska storbanken är "ytterst marginell", enligt Handelsbankens pressavdelning.
"Fondbolaget har inga innehav i den aktiva förvaltningen och närmast obetydliga positioner i ett fåtal indexfonder", uppger Viktoria Aastrup, bankens chef för extern kommunikation, för TT via mejl.
Swedbank avböjer att kommentera.
"Vi kommenterar normalt sett inte exponeringar och gör det inte heller i dagsläget", skriver Unni Jerndal, senior rådgivare på banken, via mejl.
TT väntar på svar från SEB och Nordea.
Rättad: I en tidigare version stod fel namn bakom citatet från Handelsbankens presstjänst.