Riksbankschef: De flesta klarar högre räntor

Vice riksbankschef Anna Breman hymlar inte med penningpolitikens främsta mål: att hålla inflationen i strama tyglar under lång tid framöver – även när inflationsmålet är uppnått.
–De flesta hushåll klarar högre räntor, säger hon.

Fortsatt hökaktig flygkurs. Vice riksbankschef Anna Breman framhåller vikten av att hålla inflationen på plats också den dag den väl nått målet. Prognosen för kronan är en mild förstärkning framöver. Arkivbild

Fortsatt hökaktig flygkurs. Vice riksbankschef Anna Breman framhåller vikten av att hålla inflationen på plats också den dag den väl nått målet. Prognosen för kronan är en mild förstärkning framöver. Arkivbild

Foto: Henrik Montgomery/TT

Ekonomi2023-08-17 14:10

Budskapet är kärvt för hushåll och företag som brottas med det gångna årets rekordsnabba räntelyft. För att tämja en inflation som envist biter sig kvar behöver räntan efter ännu en höjning i höst ligga kvar på en hög nivå under lång framöver, även efter det att inflationsmålet uppnåtts, uppger Anna Breman vid ett arrangemang arrangerat av Swedbank på torsdagen, där Riksbanken ger sin syn på det penningpolitiska läget.

Risk finns för nya inflationsimpulser, framhåller hon, och när inflationen väl kommit ned till 2 procent, blir utmaningen att få den att ligga kvar där.

– Vi vet att detta är tufft för många hushåll, men vi kommer att behöva ha en fortsatt stram penningpolitik för att ligga kvar på målet när vi nått det. De flesta hushåll klarar fler räntehöjningar, säger hon.

TT: Många ekonomiskt kämpande hushåll som känner blir nog provocerade av detta uttalande.

– Det finns alltid enskilda hushåll som har det extremt tufft. Men de kommer att gynnas när inflationen går ned, i samband med att kostnadsökningar går ned och reallöneökningarna kommer. Tittar man på genomsnitten så slår de ökade kostnaderna från inflationen mer än räntehöjningarna, svarar Anna Breman.

Fortsatt stark arbetsmarknad

Mitt i räntestormen står arbetsmarknaden ändå fortsatt stark, framhåller hon, och spår att den kommer att vara fortsatt stabil, trots en del varsel som börjar komma in och en prognos att sysselsättningen ska matats av något.

– Det finns många sektorer som har behov av arbetskraft. Vi har vissa pensionsavgångar, stor efterfrågan i industri och inom offentlig sektor. Även om vissa sektorer går dåligt finns det många som har ett anställningsbehov, säger hon.

Varnar för inflationslyft

Konjunkturen bromsar in, betonar Breman, men inflationen ligger kvar högt – i linje med vad Riksbanken räknat med.

Hon höjer ett varningens finger för nya inflationslyft.

– Sommaren har präglats av geopolitiska spänningar, extremväder och ett pågående krig i Europa. Det kan bland annat påverka varupriser, energipriser och livsmedelspriser.

En svag krona motverkar också nedgången i inflationen, framhåller hon, liksom en stark efterfrågan på tjänster, som resor under sommaren.

– Tjänsteinflationen är hög och den drivs mycket av det man inte kunde göra under pandemin, som resor, rekreation och konserter, säger hon, men försäkrar att inflationen sjunker när säsongseffekterna avklingar.

En höjning till

I slutet av september har Riksbanken sitt nästa penningpolitiska möte, med prognos om ännu en höjning. Hur stor vill Anna Breman inte ge minsta antydan om.

– Räntebanan kommer att ligga kvar på en hög nivå under en betydande tid framöver, för att hålla nere inflationen, säger hon, och varnar för att hushållen annars skulle börja sätta sprätt på en del av sitt sparande och på så sätt elda på den igen.

– Jag har absolut ingen tolerans för att inflationen skulle bita sig fast. Alla bakslag är problematiska, betonar hon.

TT: Det finns en utbredd oro för finansiella problem i kommersiella fastighetssektorn. Vilka risker ser du när ränteläget fortsätter uppåt?

– Jag ser inte att fastighetssektorn begränsar vår möjlighet att göra vad vi behöver för att få ned inflationen. Det är en stor variation även inom svensk fastighetssektor och det är inte enskilda bolag som styr penningpolitiken, säger Anna Breman.

Fakta: Inflationen högt över Riksbankens mål

Inflationen i juli uppmättes till 9,3 procent, oförändrad mot månaden före. Den så kallade KPIF-inflationen, där ränteeffekter räknats bort, var också oförändrad i juli på 6,4 procent.

Riksbankens mål är en KPIF-inflation på 2 procent.

En färsk mätning av inflationsförväntningarna i veckan visar att penningmarknadens aktörer räknar med en KPIF-inflation på 2,9 procent på ett års sikt. Det kan jämföras med förväntningar på 3,2 procent för en månad sedan.

Kronan fortsätter att pressas på valutamarknaden i den våg av räntefrossa och konjunkturoro som präglar världsekonomin. Detta bidrar till att hålla uppe inflationstrycket i Sverige via högre importpriser.

Räntorna på bolån med tre månaders bindningstid har sedan Riksbanken började höja styrräntan från 0 våren 2022 i princip trefaldigats, från nivåer mellan 1,5-2,0 procent till omkring 5 procent.

Ekonomkåren är just nu splittrad i bedömningen inför var styrräntan tar vägen i höst.

Alla tunga bedömare tror på en höjning till av styrräntan,med 25 punkter (0,25 procentenheter) till 4,00 procent i september.

Därefter räknar vissa bedömare med ytterligare en räntehöjning i november, medan andra tror det räcker med åtstramningar för att få bukt på inflationen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!