Riksdagen går emot tusenlapp till bilägare

Det blir inte någon tusenlapp till landets bilister för att lindra effekten av de höga priserna på diesel och bensin. En majoritet i riksdagen är emot regeringens förslag. Finansministern talar om svek.

Finansminister Mikael Damberg (S) ser ut att få nej av riksdagen till att kompensera bilister med tusen kronor för höga drivmedelspriser. Arkivbild

Finansminister Mikael Damberg (S) ser ut att få nej av riksdagen till att kompensera bilister med tusen kronor för höga drivmedelspriser. Arkivbild

Foto: Gian Ehrenzeller/AP/TT

Ekonomi2022-06-08 16:50

– Det är ett enormt svek, inte minst från Sverigedemokraterna som brukar prata om att stå upp för folk som behöver bilen, säger finansminister Mikael Damberg (S) till TT.

– Men det är väl viktigare för Jimmie Åkesson att göra Ulf Kristersson nöjd än att hjälpa svenska folket med de höga bränslepriserna, tillägger han.

Sex partier är emot – Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Skälen för att vara emot är olika.

Dåligt förslag

Moderaterna ger inte mycket för regeringens förslag, som fanns med i en ändringsbudget till riksdagen i förra veckan.

"Det är ett dåligt och oseriöst ekonomiskt förslag att betala ut en tusenlapp precis innan valet. Det är ett också ett hån mot alla de som är beroende av bilen som vet att S-förslaget räcker till en knapp tank", skriver Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson i en kommentar efter att riksdagens partier lagt fram sina synpunkter på förslaget.

Har skavt

Det har skavt extra för de borgerliga att regeringen har tänkt sig att hinna betala ut de tusen kronorna till alla som har en bil i augusti, före riksdagsvalet den 11 september. I förslaget låg att de som bor i framför allt Norrlands inland skulle få 1 500 kronor i kompensation.

Totalt skulle förslaget kosta statskassan över fyra miljarder kronor.

Moderaterna kräver att regeringen i stället sänker skatten ytterligare och dessutom minskar kraven i reduktionsplikten, så att inte lika mycket (dyrare) biodrivmedel behöver blandas i framför allt diesel.

Hoppas på EU

Riksdagen har beordrat riksdagen att begära klartecken från EU-kommissionen och de övriga EU-länderna för att kunna gå under den lägsta tillåtna nivån för skatt på bensin och diesel. Kommissionen fick regeringens begäran för en månad sedan och skriftväxling pågår. Men ett beslut kan dröja.

– Förslaget som vi har lagt på riksdagens bord kan klubbas nu och det kan ge pengar i plånböckerna efter sommaren. I stället hoppas oppositionen på ett EU-godkännande för en skattesänkning som vi inte vet om den blir av, säger Damberg.

– Folk kan ha drömmar om förslag som är ännu bättre utformade men det här är det som snabbast kan göra skillnad, säger han om tusenlappen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!