Risk för bortkoppling av el liten

Risken för effektbrist och dÀrmed bortkoppling av hushÄll och företag frÄn elnÀtet Àr Äter lÄg, enligt Svenska kraftnÀt. Minskad förbrukning, milt vÀder, bÀttre energilÀge i Europa och god tillgÄng pÄ möjlig importel har bidragit.

Risken för effektbrist och bortkoppling av el för kunder i Sverige Àr Äter lÄg, enligt Svenska kraftnÀt, efter att ha varit "reell" sedan september. Bilden visar Svenska kraftnÀts omriktarstation i Hurva i SkÄne. Arkivbild.

Risken för effektbrist och bortkoppling av el för kunder i Sverige Àr Äter lÄg, enligt Svenska kraftnÀt, efter att ha varit "reell" sedan september. Bilden visar Svenska kraftnÀts omriktarstation i Hurva i SkÄne. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Ekonomi2023-02-13 05:00

– Risken Ă€r inte noll, men den har minskat, sĂ€ger Pontus de MarĂ©, driftchef pĂ„ affĂ€rsverket Svenska kraftnĂ€t till TT.

Flera faktorer bidrar: En Àr att elkunderna har minskat förbrukningen ordentligt och Svenska kraftnÀt har i sina analyser rÀknat med en femprocentig minskning av ÄtgÄngen hÀr och i norra Europa och att den kommer att hÄlla i sig. En annan Àr att tillgÄngen pÄ el och möjligheterna till import bedöms som goda.

Graderade upp

Den 31 augusti förra Äret graderade Svenska kraftnÀt upp risken för effektbrist frÄn lÄg till det som kallades reell. Det var ett beslut som fick stor Äterklang i den valrörelse som dÄ var inne pÄ de sista tvÄ veckorna. Det förstÀrkte den krisstÀmning som redan rÄdde, inte minst efter det att elpriserna rusat i augusti.

DÄ förutsÄg myndigheten ett importbehov pÄ 149 timmar, motsvarande drygt sex dygn. Myndigheten varnade för att det skulle kunna leda till bortkoppling av elkunder i delar av södra Sverige korta stunder. Bakom det lÄg en för liten elproduktion i södra Sverige sett till efterfrÄgan och ett mycket osÀkert och pressat energilÀge i Europa. Det senare innebar minskad tillgÄng pÄ el att importera nÀr det skulle behövas under kalla vinterdagar utan blÄst.

Stod stilla

Ringhals 4 hade stoppats, mÄnga franska kÀrnkraftsreaktorer stod till stor del stilla, vattenmagasinen i Norge var lÄga och gastillgÄngen i Europa var pressad.

Men, nÄgon bortkoppling har inte behövts tidigare och inte nu heller. Behovet uppstod inte ens under den kalla och vindstilla perioden i december dÄ bÄde reaktorn Ringhals 4 och Sveriges största reaktor, Oskarshamn 3, var ur produktion. Men elpriserna blev de högsta hittills och under timmar med högst förbrukning den 16 december importerades el motsvarande produktionen i tre kÀrnreaktorer.

LÀget ser nu klart bÀttre ut Àn dÄ och under hösten, enligt Pontus de Maré.

Tar höjd

Nu rÀknas med ett importbehov pÄ 52 timmar (ned frÄn 149) och möjligheter till import bedöms som goda. BerÀkningarna utgÄr frÄn ett normalt vinterlÀge.

Men kalkylen tar ocksÄ höjd för att reaktor 4 i Ringhals kommer att stÄ stilla lÀngre Àn till den 19 mars och att den nya finska reaktorn Olkiluoto 3 inte kommer igÄng förrÀn i maj.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!