Risk för högre elpriser i veckan

Oskarshamn 3, Sveriges största kärnkraftsreaktor, är bortkopplad från elnätet sedan i fredags. Felsökning pågår efter problem med turbinanläggningen. –Det ser ut att bli högre elpriser den här veckan, säger Magnus Thorstensson, analytiker och ansvarig för råkraftmarknad på branschorganisationen Energiföretagen.

Sveriges största kärnkraftverk på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn, har kopplats bort från elnätet. Arkivbild

Sveriges största kärnkraftverk på Simpevarpshalvön utanför Oskarshamn, har kopplats bort från elnätet. Arkivbild

Foto: Adam Ihse/TT

Ekonomi2023-08-26 11:56

I den bedömning som hittills har gjorts beräknas Oskarshamn 3 kunna kopplas på elnätet igen om fyra dygn, det vill säga på onsdag nästa vecka. Det är dock osäkert om denna prognos – rapporterad på elbörsen Nord Pool – håller.

– Fokus just nu är felsökning. Vi meddelar elmarknaden, Nord Pool, när vi kan vara tillbaka på elnätet igen, säger Désirée Liljevall, presschef på ägarbolaget Uniper.

Finska reaktorer bortkopplade

Bortkopplingen har gjorts i ett läge med relativt dämpad efterfrågan på el, även om industrisemestern är över. Uppvärmnings- och kylbehov är begränsade, vattenmagasinen ser normala ut och tillgången på gas på kontinenten är god – till betydligt lägre priser än topparna i fjol och tidigare i år.

Sammantaget gör detta att konsekvenserna av bortkopplingen av Oskarshamn 3 är begränsad, enligt Magnus Thorstensson.

Han räknar dock med ett lyft för elpriserna. Elleveranserna från Oskarshamn 3 stoppas nämligen samtidigt som två reaktorer i Finland har kopplats bort – en för planerad revision och en annan efter tekniska problem.

– Prismässigt kommer vi att få se konsekvenser. Det kommer att påverka elpriserna, i prisområdena SE3 och SE4 framförallt, säger Thorstensson.

Södra Sverige drabbas

De mest drabbade elområdena SE3 och SE4 omfattar Sverige söder om Dalälven och inkluderar de tre storstadsområdena: Stockholm, Göteborg och Malmö. I norra delen av Sverige, i elområdena SE1 och SE2, väntas priserna inte påverkas lika tydligt, enligt Thorstensson.

Elpriset på söndag i elområde SE3 och SE4 steg till 42,3 öre per kilowattimme i lördagens prissättning på elbörsen Nord Pool, upp från 23,6 öre.

Söndagspriset i elområdet SE1 och SE2 sjönk samtidigt från 23,6 öre till 18,6 öre.

Han räknar med att effekterna på elpriser kommer att finnas kvar tills det att elleveranserna från Oskarshamn 3 är igång igen.

Fakta: Sveriges största kärnkraftsreaktor

Oskarshamn 3 är med en produktionskapacitet på 1 450 megawatt Sveriges största reaktor och världens största så kallade kokvattenreaktor.

Själva reaktorn är fortfarande i drift och har inte påverkats av problemet med turbinanläggningen, enligt ägarbolaget Uniper.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!