De ekonomiskt bistra tiderna sätter sina spår även när det gäller pågående hyresförhandlingar. Erik Elmgren, förbundschef för Hyresgästföreningen, beskriver ett låst och avvaktande läge mellan parterna och den nuvarande siffran – fem procent – kan jämföras med 30 procent avklarade förhandlingar vid samma tidpunkt 2021.
Så sent som i tisdags meddelades till exempel att förhandlingarna med Uppsalahem strandat efter att bolaget gått ut med ett yrkande på 9,65 procent för hela sitt bestånd.
Fem års höjningar på ett år
Enligt Erik Elmgren har det förekommit extremfall på upp till 30 procent men mera vanligt är omkring 11 procent vilket historiskt sett motsvarar fem års höjningar på ett år.
– Det är inte en liten grupp, det är tre miljoner som bor i hyresrätt och de undrar: "hur kommer det att bli med min hyra?" Man känner en väldigt stor oro utifrån de hyreskrav som finns på tio procent och "kommer jag ens kunna bo kvar?", säger han.
Just den faktorn gör att Hyresgästföreningen under hösten blivit nedringd med samtal från oroliga medlemmar. I till exempel Göteborg arrangerades i november en protest mot föreslagna hyreshöjningar från bland annat Familjebostäder.
– Vi befinner oss mitt i en väldigt stor oro bland våra medlemmar och hyresgäster och har aldrig haft så många som hört av sig under hösten och särskilt nu inför jultider, säger Erik Elmgren och ger ett räkneexempel:
– Tio procent handlar i krontal, om cirka 700–2000 kronor i månaden beroende på vad man betalar i hyra.
En tung faktor
Fastighetsägarna å sin sida hänvisar till kraftig ökande kostnader när räntorna stuckit i väg samt att energipriserna blivit en allt tyngre ekonomisk faktor.
TT: Är det inte skäligt att även hyresgäster då ska vara beredda på en höjning?
– Absolut. Det är en väldigt speciell tid med energikris och inflation men det går ändå att hitta lösningar och träffa överenskommelser på 2–3 procent. Vi hoppas nu att det finns flera hyresvärdar och särskilt allmännyttan som förstår att man bör vara ännu mer återhållsamma.
Erik Elmgren påpekar samtidigt att det finns ljusglimtar, avtal tecknas och vissa nuvarande avtal sträcker sig till april nästa år vilket ger fortsatt tid.
– Det visar att det går men takten är lite för låg och det måste finnas fler som tar ansvar.