Rosatom kräver ersättning för stoppat bygge

Det ryska statsägda företaget Rosatom hotar med kräva skadestånd efter beskedet att de kastas ut ur kärnkraftsprojektet i Pyhäjoki i Norra Österbotten, Finland.

Ryska Rosatom kräver ersättning efter att ha blivit stoppade från det pågående projektet att bygga kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland.

Ryska Rosatom kräver ersättning efter att ha blivit stoppade från det pågående projektet att bygga kärnkraftverk i Pyhäjoki i Finland.

Foto: Vesa Moilanen/AP/TT

Ekonomi2022-05-07 13:17

Finländska Fennovoima sade nyligen upp leveransavtalet med ryska Rosatom kring kärnkraftverket i Pyhäjoki. Nu planerar ryska Rosatom att kräva kompensation.

"Vi har inget annat val än att försvara oss och kräva kompensation för detta olagliga upphävande", skriver dotterbolaget Raos Project i ett uttalande.

Orsaken som angavs av det finländska bolaget är betydande förseningar och oförmågan hos Raos Project att genomföra projektet. Även de ökade riskerna i och med kriget i Ukraina bidrog till beslutet, enligt Fennovoima.

Raos Project håller inte med om beskrivningen. De medger att bygget har försenats, men att det är normalt i komplexa projekt. Roas anser även att det är det finländska bolaget som misslyckats i sin kommunikation med berörda myndigheter och därmed försenat projektet.

"Vi är öppna för att diskutera möjliga vägar framåt i projektet för att återstarta när förhållandena tillåter det", skriver bolaget.

Reaktorn skulle enligt plan tas i bruk 2029, men bygget låg redan drygt tio år efter sin ursprungliga tidtabell.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!