Med uppgången på 1,7 procent till kursen 55:44 rubel per dollar i måndagens handel har rubelns värde stigit med 35 procent i år. Rubelns lyft har tagit fart sedan Rysslands centralbank sänkt styrräntan med över 10 procent på kort tid och avvecklat stora delar av de kapitalkontroller som infördes som ett svar på västliga sanktioner mot Ryssland efter attacken mot Ukraina.
Rysslands vice premiärminister Andrej Belousov bidrog till att lyfta kursen på måndagen då han sade att ryska myndigheter diskuterade att sätta en riktkurs på rubeln för att samordna den ekonomiska politiken. Riktkursen skulle i så fall behöva ligga på 70-80 rubel per dollar, enligt Belousov.
Berg- och dalbana
Ryska bedömare varnar dock för att besluta om en riktkurs för valutan, då det saknas verktyg för att långsiktigt påverka växelkursen och att det skulle vara politiskt ohållbart att i dagsläget låta utländska intressen sälja av sina ryska tillgångar.
Rubeln har sedan Ryssland gick till fullskalig attack mot Ukraina åkt berg- och dalbana och den 10 mars var kursen nere på en historiskt låg nivå. Då kostade en dollar 121:53 rubel.
Sedan dess har rubelns värde mer än fördubblas, till drygt 55 rubel per dollar. Det handlar dock inte om en vanlig prissättning på marknaden. Kursen har bland annat stärkts av den ryska statens tvångsinväxling av utländsk valuta som dras in av ryska exportföretag, inlåsta utländska tillgångar i Ryssland och krav på betalningar i rubel från utländska energikunder.
Styrräntan sänkt till 11 procent
Rubeln har stigit i värde trots att rysk ekonomi till följd av sanktioner och minskade utländska investeringar befinner sig i en djup recession.
För att sänka valutans värde har det ryska kravet på tvångsinväxling av utländsk valuta sänkts till 50 procent av exportintäkterna mot tidigare 80 procent. Samtidigt har styrräntan i Ryssland sänkts till 11 procent efter att omedelbart efter de första sanktionspaketen från väst ha höjts till 20 procent.