Bankomat AB hade gjort prognosen att det sista torsdagen i februari skulle tas ut cirka 185 miljoner kronor ur bankomaterna. Men så kom kriget. Uttagen ökade för att sluta på 63 miljoner kronor, eller 34 procent, mer än prognosen.
Under fredagen sjönk uttagsnivån till 10 procent över prognosen. På lördagen ökade den igen, till 22 procent, och under söndagen till 25 procent.
Ingen gräns
Mer än hundra miljoner kronor mer än vanligt har tagits ut de senaste dagarna. Men enligt Bankomat AB:s vd Nina Wenning finns det i praktiken varken någon gräns för uttagen eller anledning till oro över att kontanterna ska ta slut.
– Nej, vi har en god kapacitet. Vi kan åka till Riksbanken oftare och fylla på våra depåer så att vi kan fylla på automaterna ännu oftare. Vi klarade hela mynt- och sedelutbytet för några år sedan utan problem. Vi har god kapacitet att skala upp eller ned, säger Nina Wenning.
"God beredskap"
Bankomatsystemet ska, enligt Wenning, vara förberett för eventuella cyberattacker.
– Vi har en god beredskap. Cyberattacker är något man får lära sig att leva med. Kontantförsörjningen kommer att fungera i alla fall. Även bankerna har en väldigt god beredskap.
Nina Wenning uppmanar alla att följa MSB:s rekommendationer för kontantuttag: "ta i förväg ut kontanter för ett par dagar och förvara på ett säkert ställe". För den som tagit ut mycket kontanter finns möjlighet att sätta tillbaka pengarna på bankerna genom automaterna.
– Ha en egen beredskap, vi har det definitivt, lyder Wennings uppmaning.