Rut-tjänsterna växer – LO ryter ifrån

Rut-branscherna fortsätter att växa. Svenskarna köpte i fjol skattesubventionerade tjänster i hemmet för 15 miljarder kronor. Det får LO att se rött.
–Vi importerar arbetskraft för att subventionera städhjälp åt de rika, säger ordförande Susanna Gideonsson.

Städning är vanligaste rut-tjänsten. Arkivbild.

Städning är vanligaste rut-tjänsten. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ekonomi2023-01-19 05:30

Att rut-avdragen, skattesubventionerad hjälp i hemmet, ökar är ju inte direkt någon nyhet. De har lyft år efter år sedan det infördes för 15 år sedan, konstaterar LO-basen Susanna Gideonsson.

– Men utvecklingen går åt fel håll, tycker hon.

I fjol gjorde 1,2 miljoner svenskar skattemässiga rut-avdrag på totalt 7,4 miljarder kronor, där städtjänster svarade för cirka två tredjedelar av beloppen som staten betalar ut.

Nära hälften av de över sju miljarderna går till den tiondel av befolkningen som har de högsta inkomsterna, enligt LO:s sammanställning.

– Behöver de det, frågar sig Gideonsson?

– Vi kan använda de pengarna bättre än till städning åt dem som tjänar över en miljon.

Rut och rot ska bort

Susanna Gideonsson plockar samtidigt upp Oxfams senaste rapport som visar att de fem rikaste svenskarna äger lika mycket som fem miljoner svenskar gör tillsammans.

– Klyftorna ökar för varje dag, när folk inte har råd med mat på bordet, ska vi då använda skattepengar på det här viset, det känns för jäkligt, säger Gideonsson.

Att LO satt ihop en rapport om just rut-avdrag, och inte rot-avdragen (byggjobb) ska inte ses som att facket tycker att de manliga byggjobben är mer värda än kvinnliga. Tvärtom:

– Vi har kongressbeslut på att både rut och rot ska bort, säger Gideonsson.

Att mängder av människor skulle förlora sina jobb om rut-avdraget tas bort, tonas ner av LO.

– Det tror jag inte. Det finns behov av arbetskraft i närliggande yrken, i vården, hemtjänsten. Satsa de här pengarna på utbildning, säger Gideonsson.

Hur många som jobbar i branschen är svårt att få exakta uppgifter om. Handelns utredningsinstitut uppskattade härom året att de företag som erbjuder rut-tjänster har 50 000 anställda. I SCB:s yrkesregister finns drygt 4 000. Sen finns väldigt många egenföretagare utan anställda. Men endast omkring 3 000 har sin huvudsakliga inkomst från enbart rut-uppdrag och då till en faktisk månadslön på 18 400 kronor, enligt LO:s analys ihop med forskaren Johanna Rickne som tidigare studerat vilka som jobbar med rut-tjänster.

Bristfällig träffsäkerhet

Dessutom visar statistik och tidigare studier att det inte handlar om några instegsjobb för flyktingar som kommit till Sverige och att det finns stora frågetecken kring hur många svarta jobb som tvättats vita, vilket förespråkarna brukar lyfta fram som stöd för rut-avdraget.

Riksrevisionen konstaterade i en rapport härom året att träffsäkerheten var bristfällig. "Granskningen tyder på att många av de nya rut-arbetarna är arbetskraftsinvandrare." Och att "omvandlingen av svarta jobb till vita jobb var alldeles för optimistiska" skrev myndigheten då.

Arbetsgivarorganisationen Almega är av annan åsikt:

"Hemservicebranschen är både viktig för att stödja människor i vardagen och att stärka integrationen på arbetsmarknaden. Därför är det särskilt angeläget att branschen fortsätter att utvecklas", skriver Jessica Forss Katz, näringspolitisk expert på arbetsgivarorganisationen Almega Hemserviceföretagen, som en kommentar till den färska årsstatistiken.

Fakta: Rut-tjänster

Som privatperson får du anlita ett företag för så kallat rutarbete och få skattereduktion, så kallat rutavdrag, för 50 procent av arbetskostnaden. Det är endast arbetskostnaden som ger rätt till rutavdrag.

Maximalt skatteavdrag uppgår till 75 000 kronor per år, ihop med rot-avdraget (motsvarande avdrag för hantverkstjänster i hemmet).

Som rutarbete räknas bland annat städning, barnpassning/läxhjälp (upp till årskurs 7), snöskottning, datahjälp i hemmet, tvätt och trädgårdsarbete.

Källa: Skatteverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!