Exportkreditnämnden (EKN) meddelade på torsdagen att de nedgraderar Ryssland till "landriskklass 7", vilket är den riskklass med störst risk för betalningsproblem i EKN:s skala.
Enligt den svenska myndigheten – som ska hjälpa svenska företag att hantera risker i exportaffärer – påverkar beslutet inte svenska exportföretag. EKN stoppade redan den 24 februari kreditgarantier till affärer med Ryssland, Ukraina och Belarus.
Nära inställda betalningar
Beskedet från EKN kommer sedan ratinginstitut på senare tid sänkt Rysslands kreditbetyg, senast i raden Fitch Ratings som sänkte betyget till "C" i veckan. Det innebär att Fitchs kreditanalytiker ser en risk för att den ryska staten snart kommer att tvingas ställa in betalningar.
Vladimir Putins dekret från den 5 mars som öppnar för att ensidigt omvandla skulder i utländsk valuta till rubel pekas ut som ett avgörande steg för betygssänkningen. Därtill kommer den ryska centralbankens kapitalrestriktioner, som bland annat förbjuder vissa transaktioner med utländska långivare.
I Europa har flera banker pekats ut som särskilt exponerade mot den ryska ekonomin, däribland österrikiska Raiffeisen Interational och italienska Unicredit – vars börsvärden har rasat med 50 respektive 31 procent sedan årsskiftet.
Mångmiljardsmäll
Financial Times rapporterar på torsdagen att den Kalifornien-baserade kapitalförvaltaren Pimco kan åka på en mångmiljardsmäll om Ryssland ställer in betalningarna.
Pimco har bland annat ställt ut så kallade CDS-försäkringar mot inställda ryska betalningar för 1,1 miljarder dollar. Ovanpå det finns ryska obligationer värda omkring 1,5 miljarder dollar i Pimcos förvaltningsportfölj – vilket innebär en total exponering på 2,6 miljarder dollar (nästan 26 miljarder kronor).
Artikeln publiceras sedan Credit Suisse redovisat en nettoexponering mot Ryssland på 848 miljoner schweiziska franc (motsvarande 10 miljarder kronor).
Ryssland töms samtidigt inte bara på stora industriföretag från väst. Goldman Sachs, en av Wall Streets största investmentbanker, har beslutat att avveckla sin verksamhet i Ryssland. Beskedet kom på torsdagen sedan Citigroup – den amerikanska banken med störst verksamhet i Ryssland – i onsdags meddelat att man har inlett en översyn av sin ryska verksamhet.