Rysk lyxjakt fast i Narvik

Lyxjakten Ragnar, 68 meter lång, har fastnat i den nordnorska hamnstaden Narvik. Bränslet är slut och norrmännen vägrar fylla tanken, trots att den ryske ägaren – före detta KGB-agent – inte är med på någon sanktionslista.

Lyxjakten Ragnar ligger förtöjd i Narvik sedan februari och kan inte lämna hamnen då norska leverantörer vägrar sälja olja. Fartyget uppges tillhöra den tidigare KGB-agenten Vladimir Strzalkovskij. Arkivbild.

Lyxjakten Ragnar ligger förtöjd i Narvik sedan februari och kan inte lämna hamnen då norska leverantörer vägrar sälja olja. Fartyget uppges tillhöra den tidigare KGB-agenten Vladimir Strzalkovskij. Arkivbild.

Foto: Håkon Mosvold Larsen NTB/TT

Ekonomi2022-03-17 17:27

Dramat utspelar sig i skuggan av Rysslands attack mot Ukraina och samtidigt som det har inletts en stor Nato-övning i området – Cold Response 2022 – som med 30 000 soldater från 27 Natoländer ska pågå till april.

– Vi vill lämna Narvik. Vi hade velat åka redan förra veckan, men inga leverantörer vill sälja bränsle, så nu är vi blockerade här, säger Rob Lancaster, den brittiske kaptenen ombord på Ragnar, till den norska public service-kanalen NRK.

"Varför ska vi hjälpa dem?"

Lancaster tillägger att han är upprörd:

– Vi är en västlig besättning på 16 personer ombord. Vi har ingenting med ägaren av båten att göra.

NRK har varit i kontakt med flera drivmedelsleverantörer i Narvik och har fått bekräftat att de vägrar hjälpa den upprörde kaptenen.

– Jag har inte mycket till övers för ryssarnas framfart i Ukraina. Varför ska vi hjälpa dem? De kan ro hem. Eller sätta segel, säger Sven Holmlund, chef på Holmlund oljeservice i Narvik, till NRK.

Det Malta-flaggade lyxjakten ska tillhöra den 67-årige före detta KGB-agenten Vladimir Strzjalkovskij. Han har under karriären bland annat också varit styrelseordförande i den ryska råvarujätten Norilsk Nickel.

Strzjalkovskij uppges vara nära vän med Rysslands president Vladimir Putin. Han finns dock inte på EU:s sanktionslista, enligt NRK.

Med bassäng och helikopterplatta

Ragnar – med bassäng, flera soldäck och helikopterplatta – var tidigare ett försörjningsfartyg och är byggt för att kunna bryta igenom tjock is. Fartyget gick in i Narvik hamn före den ryska invasionen av Ukraina inleddes den 24 februari.

Ombord finns enligt NRK:s reportrar träningsrum, spa, garage med snöskotrar, vattenskotrar, skidor och snowboard.

Tre ryskägda lyxjakter har tagits i beslag av spanska myndigheter i veckan, rapporterar nyhetsbyrån Bloomberg.

Senast var det den 135 meter långa The Crescent – som enligt obekräftade medieuppgifter ska tillhöra Igor Sechin, chef för den ryska oljebolaget Rosneft.

Tidigare i veckan tog spansk polis även hand om lyxjakten Lady Anastasia och i måndags stoppades den 85 meter långa lyxjakten Valerie på väg att lämna Barcelona.

Igor Sechin, tidigare vice premiärminister i Ryssland, finns med på sanktionslistorna som har upprättats av EU, USA och Storbritannien. Ett av hans andra fartyg, Amore Vero, togs omhand av franska myndigheter i Marseille i början av mars.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!