Rysk sprit och kaviar stoppas i USA

USA drar nu åt tumskruvarna allt hårdare mot Ryssland och president Vladimir Putin. Import av bland annat rysk alkohol och skaldjur förbjuds. I ett nästa steg kan en nedgradering vara aktuell av Rysslands handelsstatus.

President Joe Biden pressar Ryssland ytterligare. Arkivbild

President Joe Biden pressar Ryssland ytterligare. Arkivbild

Foto: Patrick Semansky AP/TT

Ekonomi2022-03-11 07:54

Beslutet berör nu en liten del av USA:s totala import men ses som ett steg i en riktning där Ryssland utesluts alltmer från det globala handelssystemet.

USA importerar årligen rysk alkohol för 24,1 miljoner dollar medan när det gäller skaldjur och bland annat den kända ryska kaviaren ligger den totala importen på omkring 1,2 miljarder dollar.

Utöver det stoppas även diamanthandeln liksom övriga produkter som brukar betecknas som lyxkonsumtionsvaror.

President Joe Biden vill samtidigt se en nedgradering av Rysslands handelsstatus

– Det ska bli ännu svårare för Ryssland att göra affärer med USA vilket kommer bli ännu en smäll för rysk ekonomi, säger Biden.

Detta skulle öppna för samma typ av skyhöga strafftullar som tillämpas mot Kuba och Nordkorea.

Beslutet kräver dock klartecken från USA:s kongress för att genomföra. Men såväl demokratiska som republikanska ledamöter där har redan signalerat att de vill se ett sådant beslut som klan bli en realitet i nästa vecka.

"Rätt sak att göra"

Rob Portman, republikansk kongressledamot från Ohio, har tillsammans med Maryland-demokraten Ben Cardin tagit fram ett lagförslag i samma fråga.

– För oss är detta ingen stor sak, men för Europa skulle det vara stort. Och det är rätt sak att göra. Tillgång till vår marknad är ett privilegium, inte en rättighet, sade Portman i torsdags kväll.

EU tog 2020 emot omkring en tredjedel av den ryska exporten, medan USA bara tar emot cirka 5 procent, enligt handelsstatistik från Internationella valutafonden (IMF).

Förslaget om strafftullar mot Ryssland kommer sedan USA:s senat i torsdags godkänt ett förslag på 13,6 miljarder dollar med humanitärt stöd och säkerhetsåtgärder med anledning av Ukrainakriget. Därmed landar detta på Joe Bidens skrivbord för påskrift.

Flyktinghjälp och försvarsstöd

Förslaget har kopplats till ett budgetbeslut på totalt 1 500 miljarder dollar, som undanröjer risken för nedstängningar av federal verksamhet en tid framöver. Av de 13,6 miljarderna är 6,5 miljarder öronmärkt för att gå till Pentagon, bland annat för att finansiera ökad amerikansk militär närvaro i Europa och ersätta vapen för 3,5 miljarder dollar som har skänkts till Ukraina.

Ovanpå det går bland annat 4 miljarder dollar till USA:s utrikesdepartement för insatser inom flyktinghjälp, ekonomiskt bistånd och försvarsstöd till allierade. Dessutom får USA:s biståndsmyndighet 2,8 miljarder dollar, i huvudsak till humanitärt katastrofbistånd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!