Ryska centralbanken vill att krypto stoppas

Den ryska centralbanken vill se ett brett förbud mot kryptovalutahandel. De vill också stoppa "utvinningen" av kryptovalutor inom landet.

Rysslands centralbank vill dra åt tumskruvarna för kryptovalutahandeln. Arkivbild.

Rysslands centralbank vill dra åt tumskruvarna för kryptovalutahandeln. Arkivbild.

Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT

Ekonomi2022-01-20 15:38

Efter torsdagens möte släppte den ryska centralbanken ett 36 sidor långt mötesprotokoll med en rad åtgärder för att stoppa handeln med kryptovalutor och andra aktiviteter kopplade till dem, rapporterar Financial Times.

De vill bland annat att det ska bli olagligt att ge ut och handla i kryptovalutor, att det ska bli förbjudet för banker att investera i dem, att all växling från ryska valutan till kryptovalutor ska stoppas och att man ska kunna straffas för att handla varor och tjänster med kryptovalutor.

"Den snabba tillväxten och marknadsvärdet för kryptovalutor bestäms främst utifrån spekulation om fortsatt tillväxt, vilket skapar bubblor", konstaterade centralbanken i rapporten.

"Kryptovalutor har egenskaper som liknar finansiella pyramidspel, eftersom värdeutvecklingen främst stöttas av efterfrågan från nya investerare", skrev banken vidare.

Inom Ryssland gjordes transaktioner i kryptovalutor till ett värde av fem miljarder dollar, motsvarande drygt 45 miljarder kronor, enligt den ryska centralbanken, rapporterar Financial Times.

Ryssland blev också ett populärt land för "mining", kryptoutvinning, efter att Kina förbjöd den aktiviteten. Ryssland har tredje störst mining-aktivitet i världen, efter USA och Kazakstan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!