Beskedet kommer på en pressträff med utrikeshandelsminister Anna Hallberg (S) samt näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S).
– Syftet är att säkerställa en total tillämpning av sanktionssystemet och att rättsvårdande myndigheter kan få information för vidare åtgärder. De företag som berörs ska också kunna uppmärksammas på sanktionsregimen, säger Anna Hallberg.
Skarpa sanktioner
Rysslands attack mot Ukraina har gjort att omvärlden nu riktat skarpa sanktioner mot Ryssland där en rad svenska företag är inkluderade. Samtidigt poängterar Anna Hallberg att en rad utmaningar uppstått för de företag som är delaktiga i sanktionerna.
– Jag har stort förtroende för svenska företags förmåga att ställa om. Samtidigt uppstår hela tiden nya utmaningar dag för dag. Vi ser till exempel ett ökat behov av stöd inom cybersäkerhet. Här vill regeringen stödja och uppmärksamma inte minst de små bolagen på risker och hur man ska agera, säger hon.
– Vi måste förbereda oss på en utdragen konflikt och långdragen process som kommer att pröva oss som land, våra medborgare och vårt näringsliv.
Träffat företag och fack
Som i ett led i detta har nu Anna Hallberg tillsammans med Karl-Petter Thorwaldsson under dagen träffat en rad svenska företag – vilka vill de dock inte avslöja – för att diskutera hur bolagens förutsättningar förändrats under den allmänna ekonomiska oron.
– Vad som bland annat uttrycks är en oro för hur sanktionerna mot Ryssland ska påverka tillgång till arbetskraft inom de sektorer där det sedan länge råder brist på arbetskraft samt råvarutillförseln till industrin, säger Karl-Petter Thorwaldsson.
Dessutom har man också träffat företrädare för olika fackförbund för att få en bild av eventuella varsel på den svenska arbetsmarknaden.
– Än så länge vittnar man om en mycket begränsad påverkan och än så länge har vi inte fått så många signaler om varsel, säger Thorwaldsson.