Michael Koch är enhetschef på Kommerskollegium, och konstaterar att det är många företag som behöver fundera över hur sanktionerna mot Ryssland kan påverka dem.
– Mellan tio och tjugo företag hör av sig till oss per dag nu, det har varit så senaste veckan, säger han.
Kommerskollegium är en statlig myndighet som har hand om exporttillstånd, och också om sanktioner. Ännu har inte Kommerskollegium fått regeringens formella uppdrag att hantera sanktionerna mot Ryssland, men antagligen kommer det att vara Michael Koch och hans kollegor som får hantera sanktionsfrågorna.
Det är inga lätta tolkningar som måste göras nu, förklarar han, och reglerna kan ändras mycket snabbt. Som nu under helgen, till exempel, då en rad nya skarpa sanktioner kom till. Kommerskollegium försöker tolka och uppdatera de nya reglerna löpande och beskriva detta på sin hemsida. Men ändå är inte allt glasklart ännu, och många företag behöver hjälp med både råd och tolkningar.
Varor och personer
– Det är importstopp till EU för vissa varor, men den stora utmaningen nu är att man inte får handla med vem som helst.
Det gäller till exempel den ryska makteliten, med både parlamentsledamöter och oligarker.
– Här måste företagen göra ett visst jobb för att reda ut vem som äger företaget de handlar med.
Bankerna kan hjälpa till ibland, för de vill inte heller göra affärer som inte är tillåtna, förklarar han. Men utredandet är svårt – att ägarspåra svartlistade ryska oligarker och politiker är inget som den vanlige svenske företagaren brukar ägna sig åt.
Stora risker
– En del företag väljer att sluta handla med Ryssland helt nu. De ser att riskerna är alltför stora.
Andra vill inte vara där, av mer principiella eller etiska skäl. Många slutar också handla för att det helt enkelt inte går att skicka vare sig varor eller pengar
– Företagen vill göra rätt, men det är mycket att sätta sig in i.
Den som bryter mot sanktionerna kan bli ett fall för åklagaren, men enligt Michael Koch är det mycket sällsynt.