Under förmiddagen kom beskedet från statliga Gazprom. Fram tills att man får betalt i rubel stängs flöden av till Polen och Bulgarien. Från EU-håll man principiellt vägrat betalningar i den ryska valutan då det bryter mot tidigare uppförda sanktioner liksom skulle stärka den ryska valutans ställning.
På råvarubörsen i Amsterdam blev reaktionen omedelbar och gaspriserna och steg som mest med över 24 procent till 127,50 euro per megawattimme, den högsta prisnivån sedan 1 april.
Uppgången har dock mattats av betänkligt och vid lunchtid är priserna upp marginella 2,3 procent.
Såväl Polen som Bulgarien är stora importörer av gas från just Ryssland, omkring 45 procent av Polens totala import medan det handlar om cirka 73 procent för Bulgarien enligt EU-statistik.
– Polens kontrakt med Gazprom går ut i slutet av året och man har därför under en längre tid förberett sig på att göra sig mindre beroende av rysk gas, säger Thina Saltvedt, chefsanalytiker för hållbara finanser på Nordea till TT.
Det är nu inte första gången som Ryssland stänger sina ledningar. Såväl 2006 som 2009 har det skett, under 2009 var det under vintern vilket fick bland annat Slovakien och några Balkanländer att stänga fabriker och införa tillfälliga gasransoner.
Hur påverkas Europa?
Saltvedt påpekar nu att den stora frågan är hur beskedet kommer att påverka övriga Västeuropa och då främst Tyskland.
– Bland annat Tysklands och Danmarks kontrakt förfaller nu under våren och det blir väldigt spännande att se om de (Ryssland) följer upp detta. Ett land som Tyskland importerar stora mängder gas och där handlar det i så fall att hitta alternativ.
TT: Hur skulle Tyskland klara sig utan rysk gas?
– Det blir utmanande och vi vet att man letat alternativ i form av bland annat från USA och Qatar i form av flytande naturgas, LNG.
Bättre förutsättningar
Även om gaspriserna nu stiger är det ännu inte på de nivåer som vid krigets utbrott. Thina Saltvedt påpekar att överraskningsmomentet som fanns vid krigets utbrott och den tydliga osäkerheten då, bidrog till att lyfta priset ännu mer.
– Var priserna kommer att lägga sig på längre sikt beror på vilka åtgärder som kommer att ske från politiskt håll. Det är dock ingen tvivel att EU letar lösningar för att slippa köpa rysk gas, samtidigt är det också en viktig inkomst för Rysslands del. Även om man på sikt skulle vilja sälja mer gas till Kina så finns inte de rörledningarna just nu.
TT: Vilken betydelse får det att sommaren närmar sig med inte lika stort energibehov?
– Det hjälper väldigt mycket, behovet av uppvärmning faller kraftigt och nu är det sagt att alla EU-länder ska fylla upp sina gaslager inför nästa vinter.