Förslaget om ett stopp för vinstuttag i skolan presenteras av Socialdemokraternas partistyrelse inför partikongressen i november – och ett år inför valet 2022.
Förslaget förbereds av bland annat utbildningsminister Anna Ekström (S), som när hon lägger fram det säger att vinstintresset gör att den offentliga finansieringen inte går till det den är till för: Barnens utveckling och lärande.
"Vi vill gå vidare"
På börsen är reaktionen märkbar. Vid 16-tiden har Academedias aktie rasat med nästan 10 procent, vilket innebär en kursnedgång på cirka 30 procent sedan årsskiftet och den lägsta kursen sedan maj 2020.
Exakt hur stoppet för vinstutdelning ska utformas förklaras inte av Ekström.
– Vi vill gå vidare och titta på hur det här ska gå till, säger hon.
Marcus Strömberg påminner om att Academedia i 30 års tid har drivit skolor och han tror inte att förslaget kommer att kunna gå att få igenom i riksdagen, även om det skulle konkretiseras av Socialdemokraterna.
– Man ska komma ihåg att det här handlar om politisk positionering, säger han.
– Jag har väldigt svårt att se att det finns några som skulle vilja att det här försvann, för vi är en så otroligt stor sektor, tillägger han.
Enligt Strömberg har Academedias ägare satt in tre eller fyra gånger så mycket pengar i verksamheten än vad de har plockat ut i vinster
– Och vi har skapat enormt mycket skolplatser i Sverige.
"Expropriationsliknande"
Enligt professor Erik Nerep vid Handelshögskolan i Stockholm, expert på bolagsrätt, går det med dagens aktiebolagslag att införa olika typer av begränsningar för utdelning i en bolagsordning.
– Men det är aktieägarna som beslutar om det. Ett sådant här förbud måste konstrueras på något helt annat sätt, säger han.
– Aktiebolagsrättsligt kan jag inte se hur det ska fungera. Då tar man ju bort aktieägarnas rätt att fatta beslut om bolaget och dess bolagsordning.
En möjlighet är att ändra i aktiebolagslagen med en särskild föreskrift som förbjuder vinstutdelning från skolor.
– Ett sådant förbud har expropriationsliknande karaktär. Man tar ju bort själva underlaget för aktieinnehavet och värdet kommer att närma sig noll. Om det i sin tur kan leda till att staten har ett ersättningsansvar är svårt att säga, säger Nerep.