Sedan pandemin startade har en ny och yngre generation sökt sig till börsen. Och för den som gav sig in på aktiemarknaden i början av pandemin kan den senaste tidens skakiga börs bli ett bryskt uppvaknande.
– Vi har varit bortskämda med att börsen gått otroligt bra under pandemin. Den som började handla för 1,5 år sedan har aldrig varit med om någon riktig nedgång, säger Henrik Johansson, vd för Unga aktiesparare.
Men oron bland medlemmarna har inte varit så stor som han befarade.
– Börsen har gått ner en hel del sedan årsskiftet. Januari har historiskt varit en bra börsmånad så många är förvånade över att det gått ner så pass mycket. Men om man zoomar ut och kollar ett år tillbaka så är det fortfarande upp över 10 procent, säger han.
Är du själv orolig?
– Jag har köpt aktier nu, i flertalet svenska kvalitetsbolag. Det kan du skriva.
“Otrolig möjlighet”
Unga aktiesparares gyllene regler både vid upp- och nedgångar lyder: Förstå vad du köper, håll dig informerad, spara långsiktigt, spara regelbundet och sprid risken.
– Den som kan fortsätta följa det när det går ner har en otrolig möjlighet att tjäna mycket pengar på börsen, säger han.
Andelen personer under 25 år som handlar via nätmäklaren Nordnet har ökat stadigt de senaste åren och gått från 7,5 procent av det totala antalet kunder 2019 till 9,8 procent förra året.
Trenden har fortsatt sedan årsskiftet. Även Unga aktiesparare har sett en tillströmning, i december förra året slog organisationen rekord i nya medlemmar.
Siffror från Nordnet bekräftar Henrik Johanssons syn att börsnedgången inte skapat någon större oro bland yngre sparare.
Nätbankens kunder under 25 år har nettoköpt, det vill säga köp minus försäljningar, mer än vad de nettosålt den senaste veckan. Något som inte är specifikt för unga sparare, utan gäller alla åldersgrupper.
– En del tror att det här är början på något större och vill dra ner på risk, andra ser att aktier de gillar har gått ner i pris och vill gå in, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.
Inspireras av sociala medier
Något som däremot skiljer unga aktiesparare från äldre är att de är mer benägna att investera i utländska aktier, som amerikanska teknikjättar.
De hittar också mer inspiration till sina investeringar via sociala medier. Främst Instagram och olika forum, men enligt Henrik Johansson blir Tiktok en allt viktigare källa.
Mest populära bolag bland de yngre investerarna sedan årsskiftet har Investor och SBB varit. Men även flygbolag som SAS och Norwegian kvalar in på listan.
– Det är lite intressant och möjligen ett bet på en normalisering av flygindustrin senare i år, om omikron kan betyda slutet för pandemins status som pandemi. Det är dock riskfyllda köp eftersom flygindustrin lider av andra problem än bara pandemin, vilket de som köper förhoppningsvis känner till, säger Frida Bratt.
Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om Internationella Engelska Skolan som nu är borttagen.