Så agerar svenska företag kring Ryssland

Stora svenska företag agerar nu kring sin verksamhet i Ryssland. Stoppad produktion och leveranser är några av åtgärderna.

Volvo lastvagnar stoppar nu tillverkningen i en rysk fabrik. Arkivbild.

Volvo lastvagnar stoppar nu tillverkningen i en rysk fabrik. Arkivbild.

Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Ekonomi2022-02-28 13:58

Den eskalerade läget kring Ukraina och Ryssland gör att svenska företag som är exponerade mot den ryska marknaden väljer att vidta flera olika typer av åtgärder.

Bland dessa återfinns Volvo lastvagnar som tillfälligt stoppar sin produktion och försäljning i Ryssland. Enligt Volvo är det en ”sammanvägning av sanktionerna, säkerhetsläget och möjligheten att bedriva verksamheten”.

Volvos presschef Claes Eliasson poängterar i en intervju med Dagens industri att man aldrig haft det ryska försvaret som kund men ändå ser ett problem:

– En lastbil har en livslängd på tio år och vi har väldigt svårt att ha kontroll över en andahands- och i vissa fall tredjehandsmarknad”, säger Claes Eliasson till Di.

Beslutet innebär att en fabrik i Ryssland med omkring 700 anställda står stilla från och med i dag.

Verkstadsjätten Sandvik väljer också att stoppa alla leveranser till Ryssland och avser heller inte att teckna några nya kontrakt, säger bolagets presschef till Dagens industri.

Sandvik har omkring 900 anställda i Ryssland.

Enligt nyhetsbyrån Reuters ska telekomleverantören Ericsson ha stoppat sina leveranser till Ryssland enligt interninfo från vd:n Börje Ekholm som nyhetsbyrån tagit del av.

TT har varit i kontakt med Ericsson som varken vill bekräfta eller dementera uppgifterna i nuläget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!