Så försöker bedragare lura till sig elstöd

Redan innan utbetalningarna har påbörjats har Försäkringskassan märkt av bedrägeriförsök kopplade till elstödet.
–Man blir väldigt orolig över att många kommer att ta tillfället i akt, säger socialförsäkringsminister Anna Tenje (M).

Med stora pengar följer oftast bedragare. Arkivbild.

Med stora pengar följer oftast bedragare. Arkivbild.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Ekonomi2023-02-11 07:34

Med drygt en vecka kvar till att utbetalningarna av elstödet påbörjas rapporterar Försäkringskassan att bedrägeriförsök redan pågår.

Det handlar enligt myndigheten både om att folk blir uppringda och får mejl och brev, från avsändare som låtsas vara Försäkringskassan.

I samtalen har uppringarna bland annat påstått att kundernas uppgifter behöver skyddas, och velat ta betalt för det. I mejl och brev har bedragare bland annat bett om kontouppgifter.

Kriminella gäng

Enligt socialförsäkringsminister Anna Tenje har också regeringen fått flera indikationer på att bedrägeriförsöken kring elstödet har ökat, information som kommer både från myndigheter och banker.

– Det är 16–17 miljarder som ska betalas ut, så det finns en oro över att många kommer att ta tillfället i akt och försöka utnyttja situationen. Vi vill göra det vi kan för att stävja och begränsa den här typen av brottslighet. Då handlar det om att gå ut med rätt information och sprida den i så stor utsträckning som möjligt, säger hon.

Enligt Anna Tenje rör det sig om kriminella gäng som riktar in sig mot särskilt utsatta grupper.

– De vänder sig ofta mot äldre och funktionsnedsatta för att försöka lura till sig pengar. Det är viktigt att understryka att den som får pension från Pensionsmyndigheten inte behöver göra någonting för att få sitt elstöd, utan det sker automatiskt, säger hon.

Bedragare som ringer

Om någon ringer upp och vill hjälpa till med utbetalningen på något sätt är det en bedragare, enligt Tenje.

– Ingen bank, myndighet eller annan aktör för den delen kommer att ringa upp dig för att hjälpa till med utbetalningarna, säger hon.

Även elnätsbolaget Ellevio har märkt av bedrägeriförsök. När bolaget nyligen skickade ut mejl till en halv miljon kunder med information om hur mycket de skulle få i elstöd passade bedragare på.

– Ett tiotal personer hörde av sig om att de fått mejl som handlade om att klicka på länkar och använda bank-id. Det är ingenting som vi efterfrågar, utan det enda vi gör är att informera och sedan hänvisa till Försäkringskassans hemsida, säger Ellevios presschef Jesper Liveröd.

Fakta: Så betalas elstödet ut

Elstödet som ska börja betalas ut den 20 februari gäller 4,3 miljoner hushåll i södra och mellersta Sverige, i elområde 4 och 3.

Baseras på förbrukningen under perioden oktober 2021 till och med september 2022.

Betalas ut till den som hade elavtalet den 17 november 2022.

Stödet utgår med 79 öre per kilowattimme för dem i elområde 4 och med 50 öre per kWh för dem i elområde 3.

Betalas ut via Swedbank. Hushåll som inte sedan tidigare anmält sitt bankkonton där ombeds göra det. Registreringen ska göras innan den 13 februari för att pengarna ska komma i den första omgången, men det går att att registrera senare.

Personer som har bankkonto registrerat hos Försäkringskassan eller som får pension behöver inte registrera ett konto.

Den som inte har något konto registrerat får sina elstödspengar på en utbetalningsavi.

Före utbetalningen ska ett brev med beslut skickas ut, digitalt för den som har en digital brevlåda för myndighetspost, på papper för den som inte har det.

Källa: Försäkringskassan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!