Så höjs din tjänstepension nästa år

Blir det mer pengar att shoppa för nästa år? Arkivbild.
Blir det mer pengar att shoppa för nästa år? Arkivbild.

Tjänstepensionen som du får från din arbetsgivare höjs 2024. Men med hur mycket är ännu inte klart för alla pensionstyper – många får vänta tills nästa år innan höjningen kan beräknas.

Ekonomi 9 december 2023 06:59

Gamla tjänstepensioner räknas i flera fall upp med 6,5 procent nästa år men vissa får upp till 9,1 procent. Det handlar om de förmånsbestämda tjänstepensionerna, som innebär att man från början är garanterad en viss procent av sin slutlön i pension.

– Tanken med de förmånsbestämda tjänstepensionerna är att man ska behålla sin köpkraft, säger Dan Adolphson-Björck, pensionsexpert på Minpension.se.

Han berättar att det var den sortens tjänstepension som var helt dominerande fram till 1990-talet. De flesta som började tjäna in tjänstepension innan dess har förmånsbestämda tjänstepensioner från den tiden.

Nyare variant på 90-talet

Men den förmånsbestämda tjänstepensionen ansågs osäker och omodern för arbetsgivarna, som måste betala vad de lovat oavsett hur inflation och ekonomi utvecklats. Då kom en annan variant på 1990-talet, den premiebestämda tjänstepensionen. Pensionen blir vad den blir.

– Då betalar arbetsgivaren in en viss procent av lönen. Sedan beror utfallet på finansmarknaden.

Den premiebestämda tjänstepensionen räknas alltså inte upp med inflationen, utan bestäms av de olika värdepapper som placeringarna innehåller. Det innebär att alla med premiebestämda tjänstepensioner får hålla sig till efter årsskiftet för besked.

Börsen avgör

– Det är de sista dagarna på börsåret som avgör, säger Dan Adolphson-Björck.

Fast börserna ser hittills ut att stiga i år, både i Sverige och utomlands.

– Man får besked från pensionsbolagen i mitten av januari

Frågan som avgör för många är därmed vilken slags tjänstepension man har. Man har inte kunnat välja det själv, förklarar Dan Adolphson-Björck. Det är arbetsgivaren som betalar in till din tjänstepension, och det är då pensionstypen bestäms. Hur vanligt det är med den ena respektive andra sorten kan han inte säga, men båda förekommer.

– Den premiebestämda tjänstepensionen fasades in på 90-talet. Många har en blandning av förmånsbestämda och premiebestämda pensioner. Men yngre har oftast mer premiebestämda tjänstepensioner.

Det ser ut att bli större höjningar för de båda tjänstepensionstyperna än för den allmänna pensionen. Pensionen från staten höjs bara med en enda liten procent nästa år. Den ska följa löneutvecklingen på arbetsmarknaden, och genom en serie av olika beräkningar från Pensionsmyndigheten landar höjningen på 1 procent för den allmänna pensionen. Fast garantipensionen, som är en statlig pension för de sämst ställda höjs med inflationen.

– Den indexeras upp med drygt 9 procent, säger Dan Adolphson-Björck.

Fakta: Så höjs pensionerna 2024

Allmän pension (inkomst- och tilläggspension) – + 1 procent.

Garantipension – upp till + 9,1 procent.

Förmånsbestämd tjänstepension – + 6,5 till + 9,1 procent.

Premiebestämd tjänstepension och premiepension – oklart, besked efter årsskiftet.

Källa: Pensionsmyndigheten, Minpension.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa