Peter Åkerhammar, utredare på Sveriges geologiska undersökning, SGU, berättar att flera av de sällsynta jordartsmetallerna upptäcktes i Sverige.
– De hittades i en gruva i Ytterby på Resarö i Stockholms skärgård, berättar han.
Några av dem har fått namn som minner om fyndplatsen, yterbium, yttrium och holmium.
– Själva metallerna är inte så ovanliga. De heter sällsynta jordartsmetaller för att de förekommer i relativt ovanliga mineraler.
Flera platser i Sverige
I Sverige finns de på flera ställen. Mest uppmärksammat hittills är fyndigheten i Norra Kärr i Gränna-trakten, där det finns ett motstånd mot brytningen. Men Peter Åkerhammar berättar att de också förekommer i Bergslagen, och framför allt i gamla gruvor som Grängesberg. Utanför Sverige finns det största kända fyndet på Grönland.
– De finns också i Kiruna, i den typ av järnmalm som finns där. Det finns en ganska stor potential i Sverige, säger han och berättar att LKAB har undersökt hur metallerna kan tas tillvara från slaggen.
Men ingenstans i Europa bryts de.
– Kina är den stora producenten. Fast Kina är inte lika dominant som förr, det bryts lite även i USA och i Australien numera. Men ju längre ned i förädlingskedjan man kommer, desto större är Kinas dominans.
Superviktiga för elektrifieringen
De sällsynta jordartsmetallerna har blivit allt viktigare på senare år i samband med elektrifieringen, berättar han. De används i bland annat elektriska motorer och generatorer, i vindkraftverk och i batterier.
Han berättar att det finns två grupper, de med lägre vikt och de som är tyngre.
– De här metallerna har likartade egenskaper, men de är inte helt utbytbara mot varandra. Neodyn, som sitter i permanentmagneter, finns det till exempel inte några substitut till i dagsläget, säger Peter Åkerhammar.