Så kan fritidshusägare spara elpengar

Har du ett fritidshus som mest står tomt och övergivet, men används på veckosluten – då kan du tjäna pengar på att skaffa timavtal. Elpriset är oftast rejält billigare på helgen.

Timpris på el kan ge billigare drift av hus på sparlåga. Arkivbild.

Timpris på el kan ge billigare drift av hus på sparlåga. Arkivbild.

Foto: Henrik Holmberg / TT

Ekonomi2022-09-24 08:47

Vi går mot en krisvinter, det är de flesta överens om. Energikrisen gör elen fruktansvärt dyr, och många funderar på hur de ska få allt att gå ihop.

För fritidshusägare kan det vara smart att lägga om elavtalet till timpris, i alla fall om stugan står tom i veckorna och bara används på helgerna då elen är billigare. De allra flesta elkunder med rörliga elavtal betalar ett slags snittpris för elen under en månad, men det finns elavtal som följer vad elen faktiskt kostar timme för timme på elbörsen Nord Pool.

– Typiskt sett så är det lägre elpris på helgerna, säger Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Merling & Metis.

Lugnare natt och helg

Elen blir dyr på grund av allt som måste pågå dagtid – för privatpersoner, industrier, butiker och andra verksamheter. På natten och på helgerna är det typiskt sett lugnare, och elpriset faller radikalt. Till exempel kostade elen 54 öre kWh lördagen den 17 september i det dyraste elområdet i Skåne, men på måndagen var det uppe i 1:81 kronor. Elen är också billigare under natten, oftast från sen kväll till tidig morgon.

Den största delen av förbrukningen i ett fritidshus brukar gå till uppvärmning och varmvatten, förklarar Magnus Thorstensson, elanalytiker på branschorganisationen Energiföretagen.

– Har man möjlighet att styra sin elförbrukning till de timmar och dagar då elen är billig så kan det vara en bra idé med timprisavtal, säger han.

Alla kan få

Bäst är det om det går att styra uppvärmningen så att det mestadels sker på natten, förklarar han. Då kan man tjäna på timpriset om man slipper de dyra timmarna.

Kan då vem som helst skaffa ett timprisavtal? Ja, för även om tekniken inte är plats i dagsläget, så är elnätsbolagen skyldiga att inom tre månader se till så att det går att läsa av och fakturera timme för timme, och därigenom möjliggöra för elkunden att skaffa ett timprisavtal.

Men det gäller att ha koll på hur mycket el som förbrukas vid olika tider.

Under vintern är elförbrukningen förmodligen ganska konstant över dygnet i ett kanske helt tomt fritidshus – det går el framför allt till uppvärmning, varmvatten och kyl och frys. Men även då kan det löna sig med timprisavtal, enligt Daniel Lindén, grundare av elbolaget Tibber som specialiserat sig på just timprisavtal och ny teknik som styr förbrukningen.

Han konstaterar att det finns två skäl för fritidshusägare att använda timpris. Dels att styra elförbrukningen till de tider då elen är billig, men också på grund av sättet som ett genomsnittspris beräknas. De dyra timmarna på dagen väger tyngre än de billiga på natten, förklarar han.

– Ett klassiskt missförstånd är att det är ett rakt snitt utifrån elbörsens priser. Men det är mer dag- än nattpriser i det beräknade genomsnittspriset, säger han.

Yrvakna

Han förklarar att snittet beräknas för ett helt nätområde, som kan vara stort som en kommun. Generellt läggs lite större vikt vid de timmar då mer el förbrukas under dagen. Som exempel nämner han snittprisberäkningen för den 6 september. Då vägde de billiga timmarna efter midnatt betydligt mindre än de dyraste timmarna från klockan 17 och framåt, cirka 3,4 procent mot runt 5 procent

– Genomsnittspriset fördelas utifrån volymen i förbrukningen över dygnet. Man betalar utifrån hur grannarna i nätområdet förbrukar el.

I fritidshus med låg, konstant förbrukning kan det bli dyrare då, särskilt om man kan styra sin förbrukning till billigare tider.

Han tycker att många elbolag är lite yrvakna i förhållandet till timpris kontra snittpris. Kanske kan man anföra att detta inte har varit någon viktig fråga tidigare, då snittpriset legat på 20 öre per kWh. Nu, när prognoserna pekar på skyhöga elpriser på flera kronor per kWh till vintern kommer saken i ett annat läge.

Fakta: Olika elavtal

El kan köpas med olika typer av avtal.

Bundna avtal, då elen köps till ett fast pris för en viss tid framåt. Nu är bundna avtal ofta mycket dyra, eftersom det råder osäkerhet om hur elpriserna utvecklas framöver. Alla elbolag erbjuder inte bundna avtal.
Rörliga avtal, som följer elpriserna som varje dag sätts på elbörsen Nord Pool. De beräknas utifrån ett "snittpris" baserat på elpriserna under månaden. Det spelar då ingen roll om elförbrukningen sker under natten, dagen eller under helgen, priset blir detsamma per kWh.
Timprisavtal, som helt följer priserna som sätts på elbörsen Nord Pool. Då betalar man för den förbrukning som sker till det pris som gäller just då. dessa avtal har tidigare varit ovanliga, men nu väljer alltfler timprisavtal. Det finns elbolag som specialiserat sig på denna typ av avtal, ofta med hjälp av olika slags teknik som mäter och styr elanvändningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om