Ännu är det inte klart exakt hur sanktionerna mot Ryssland via uteslutning i det globala betalningssystemet Swift kommer att fungera. Alla de ryska bankerna omfattas inte av uteslutningen, enligt det som hittills sagts från EU.
Men frågan är om det finns sätt för Ryssland att krångla sig förbi Swift-sanktionen.
– Det är en rätt svår fråga, även för Ryssland. Men till att börja med så gäller inte sanktionerna alla banker, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.
Det finns ett antal banker som undantagits från sanktionerna eftersom de ses som centrala för att gasleveranserna ska kunna upprätthållas, förklarar han.
Egna betalningslinor
Stora företag, som ofta handlar över gränserna, kan också upprätta egna betalningsvägar, förklarar han.
– Kontanter kan fungera, i alla fall för privatpersoner, säger Jens Magnusson.
Men det kan också gå att runda sanktionerna genom att upprätta förbindelser med nya aktörer, som skapas enbart för detta. På så vis omfattas de inte av sanktionerna som lagts, förklarar han. I Kina exempelvis, som var behjälpliga då Swift-sanktioner tillämpades mot Iran, upprättades nya aktörer enbart för att sköta betalningar via Iran, förklarar han.
Den stora frågan är hur Kina gör nu, konstaterar Annika Winsth, chefsekonom på Nordea.
– Kommer de att hjälpa till igen nu? Problemet om Kina gör det är att USA och Europa blir irriterade. Det är en balansgång, säger hon.
Hon undrar också vad Ryssland kan komma att göra med sina gasleveranser till Europa. Då sanktionerna slår hårt kan Ryssland överväga att stänga av sina gaskranar.
Skapar kaos i Ryssland
– Det kommer att bli kaos på finansmarknaderna i Ryssland, allt annat är orimligt.
Under måndagsmorgonen har exempelvis Rysslands centralbank höjt sin styrränta till 20 procent, och det är osäkert hur börsen i Moskva kan upprätthålla handeln då läget är så kaotiskt. Moskvabörsen håller stängt under hela måndagen.
– Det är allvarliga sanktioner, och det skapar en djup kris, säger Annika Winsth.
Är kanske rentav Swift-systemet från 1973 förbisprunget av sådant som kryptovalutor och fintechlösningar? Nja, inte riktigt, tror Winsth. Visst, pengar kan finna en ny väg via sådant som kryptovalutor, men det är inte bara där skon klämmer.
– Företag med mycket handel med storföretag i Ryssland, vill de, och vågar de handla med ryska företag? Det är inte helt enkelt, säger hon.
Jens Magnusson konstaterar att även om sanktionerna slår mycket hårt mot Ryssland så slår de inte till så fort mot ekonomin att de stoppar kriget direkt. Däremot kommer de att utarma ekonomin på sikt tror, han.
Men det mest allvarliga är om gastillförseln till Europa stryps, understryker Annika Winsth. Det kommer att påverka vår ekonomi enormt.
– Jag är bekymrad. Vi spelar med en person som är väldigt svårt att läsa, säger Annika Winsth.