Riksbanken höjer styrräntan med 0,5 procentenheter – den största höjningen på 22 år. I sin prognos ser också Riksbanken kraftiga svängningar i inflationen och fler höjningar är att vänta.
Varje miljon 5 000 dyrare
Jämfört med nuvarande styrränta på 0,25 procent kommer kostnaden, före ränteavdrag, för varje lånad miljon att öka med 5 000 kronor per år, för de som har rörlig ränta på sitt bostadslån, säger Sharon Lavie, privatekonom på Lendo.
– Har man ett lån på tre miljoner, ja då blir det ju 15 000 kronor per år och 1 250 kronor i månaden.
Om man dessutom ser till Riksbankens prognos om att styrräntan ska närma sig 2 procent i början på nästa år, blir effekten för låntagarna väldigt stor, säger hon.
– Tittar man på hela den här höjningen från 0 procent till 2 procent så innebär det en ökning på 20 000 kronor per år och varje lånad miljon, säger Lavie.
Han man då ett lån på fem miljoner kan räntekostnaden före ränteavdrag komma att öka med 100 000 kronor per år, jämfört med då styrräntan var 0 procent, enligt Lendos prognos.
Två extra barnbidrag
Américo Fernández, privatekonom på SEB, har räknat på hur dagens räntehöjning kan slå för villaägare respektive bostadsrättsägare.
Han har räknat på snittpriser i Stockholms län och i Jönköpings län, med belåningsgrader på 85 procent och en rörlig snittränta på 1,67 procent före höjningen. Om höjningen nu på 0,5 procentenheter flyttas över helt på låntagaren så blir höjningen kännbar.
– En genomsnittlig lägenhetsägare i Stockholm får betala ungefär 1 500 kronor mer i månaden. Det motsvarar ungefär årskostnaden för en strömningstjänst. I Jönköping är det 700 kronor, vilket motsvarar ungefär ett busskort.
De som äger villor drabbas oftast hårdare.
– En villaägare i Stockholm får betala ungefär 2 600 kronor mer, det är ungefär två barnbidrag. I Jönköping är det ungefär 1 000 kronor i kostnadsökning, säger Américo Fernández
Ta höjd redan nu
Bindningstiden för de som bundit upp hela eller delar av sina lån i dag löper ut tids nog. Det måste man ta höjd för, och lägga undan pengar för redan nu, säger Sharon Lavie.
– Man kan inte räkna med att den fasta räntan ska vara lägre än den rörliga, så som det varit under en period bara för något år sedan.
Det är inte säkert att gapet mellan den rörliga- och fasta räntan blir jättestort, säger Shoka Åhrman privatekonom på SPP. Det beror på hur styrräntan förändras framöver.
Hennes tre tips för den som ska förhandla om sina lån eller planerar att köpa bostad är:
* Dela upp lånet på både rörlig- och bunden ränta och bind upp lånet över flera tidsperioder. Är inte hela lånet bundet på samma tidsperiod blir inte smällen lika stor när bindningstiden går ut.
* Fundera på vad du tycker att det är värt att betala för tryggheten i ett bundet lån. Det är väldigt individuellt och beror mycket på livssituation.
* Försök förhandla ned och pruta på räntorna hos banken.
De får dubbelsmällar
Det är svårt att svara på om sparräntorna kommer att höjas framöver, säger Åhrman.
Den grupp som vill binda upp pengar i sparkonton, vilket inte rekommenderas i dagens läge, får sig verkligen en känga, säger hon.
– Det blir som en dubbelsmäll. Du får ingen avkastning och värdet på dina pengar minskar på grund av inflationen.
En annan grupp som kan drabbas hårt av dagens räntebesked är bostadsrättsägarna.
– Bostadsrättsföreningarna har ju också lån och kan tvingas höja månadsavgiften, säger Åhrman.