Matpriserna har skjutit i höjden i takt med att inflationen rusat kraftigt de senaste månaderna. Nu ska dessutom många hushåll storhandla inför en av årets viktigaste kulinariska helger – påsken.
Den som tänker duka upp en rejäl påskbuffé får dock vara beredd på att gräva djupare i plånboken än vid samma tidpunkt förra året.
Allra dyrast på påskbordet är den färska laxen som i februari hade rusat 21 procent sedan förra året enligt den senaste prisstatistiken från Statistiska centralbyrån, SCB.
Apelsiner är dyrt
Den som vill ha lite frukt och grönt på påskbordet i form av tomater eller apelsiner får uppleva prisökningar på 29 respektive 24 procent.
Vad ska man då den prismedvetna väljer? Den mest självklara varan i påsk, äggen, har hållit sig relativt stabil prismässigt och stigit enbart en procent under ett års tid. Den som vill ha kaviar på ägget kan också lägga på ett rejält lager. Prisuppgången ligger på tacksamma 1,5 procent.
Konsumenternas glädje över den svaga prishöjningen beträffande ägg är dock i stället producenternas bekymmer. Landets äggbönder varslar samtidigt om ett akut läge:
– Medan foderpriserna har ökat ungefär 100 procent har äggpriserna i princip stått stilla. Det handlar om avtalen med äggpackerierna där man sitter med alldeles för långa avtal, säger Peter Andersson, ordförande för Svenska äggs producentråd som ska bevaka producenternas intressen gentemot bland annat packeriföretagen.
Ingen täckning
Enligt Leif Denneberg som är styrelseordförande för hela organisationen går nu äggproducenterna back:
– Om ett vanligt ägg kostar 2:50 kronor så går en tredjedel till producenten men i och med att foderpriserna ökat så mycket så täcker det nätt och jämnt foderkostnaderna. Det finns ingen täckning för till exempel räntor och energipriser, så läget är prekärt.