Så mycket väntas boräntan stiga

En dubbelhöjning från Riksbanken i april känns nu allt mer troligt, men hur hög kan boräntan egentligen bli?
–Det kan bli en procentenhet till, säger Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta.

Storbankerna höjer sina listräntor. Att Riksbanken höjer styrräntan med ytterligare 0,50 procentenheter framstår nu som allt mer troligt. Arkivbild.

Storbankerna höjer sina listräntor. Att Riksbanken höjer styrräntan med ytterligare 0,50 procentenheter framstår nu som allt mer troligt. Arkivbild.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-02-22 06:00

Trots att kärninflationen i januari kom ut högre än väntat tros de rörliga listräntorna för bolån toppa runt 5,5 procent, enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

– Men det har aldrig varit så svårt att ställa prognoser, säger hon.

Enligt Tor Borg, analyschef på Citymark Analys och Byggfakta, tidigare bland annat chefsekonom på SBAB, tror att det kan bli fråga om ännu mer än en dubbelhöjning från Riksbanken framöver.

Bankernas rörliga snitträntor, som oftast ligger ungefär en procentenhet under bankernas listräntor, rör sig i dag upp mot 4 procent och hushållen bör räkna med en procentenhet till, enligt honom.

– I min värld så tror jag att man ska räkna med att det kan bli en procentenhet till från dagens nivå, säger Borg.

Höjda boräntor

På måndagen kom färska, och rätt nedslående, inflationssiffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Lägre elpriser fick inflationen att sjunka till 11,7 procent i januari, från 12,3 procent månaden före, enligt måttet KPI. Den underliggande inflationen – där energipriser och räntor rensats bort – stiger fortfarande.

Redan innan beskedet från SCB kom höjde Swedbank listpriset för bolån med tre månaders bindningstid med 0,50 procentenheter till 5,14 procent.

Sedan dess har både Länsförsäkringar, SEB och Danske Bank hakat på med höjningar av listräntorna.

Listräntorna är de räntor som bankerna annonserar utåt och ligger ofta en bra bit över det låntagarna får betala i verkligheten. Storbankernas rörliga snitträntor ligger i dag mellan 3,37 och 3,70 procent, enligt Compricer.

En procentenhet till

Flera av storbankerna flaggar nu för att fler räntehöjningar från Riksbanken är att vänta. Närmast ses ytterligare en så kallad dubbelhöjning (0,50 procentenheter) som trolig i april.

Men även om det blir så betyder inte det att bankerna automatiskt höjer sina listräntor lika mycket, enligt Shoka Åhrman.

– Mycket prisas in i förväg eller i samband med att Riksbanken kommunicerar någonting, säger hon.

Tor Borg tror att det kan bli tal om ännu mer än en dubbelhöjning från Riksbanken framöver och att hushållen ska räkna med att de rörliga räntorna blir en procentenhet högre.

– Bakom det ligger ju då att Riksbanken höjer styrräntan med en procentenhet till, det tror jag att man ska räkna med, säger han.

Läge att binda?

I dagsläget ligger bankernas rörliga och ettåriga listräntor på ungefär samma nivå.

SEB, som höjde sina listräntor på tisdagen, erbjuder i dag samma ränta för rörliga bolån och bolån som bundits i ett år – 4,99 procent.

– De korta bindningstiderna på de bundna lånen verkar nu helt plötsligt bli attraktiva igen, säger Shoka Åhrman.

För den som behöver tryggheten att veta vad boendekostnaderna kommer att landa på varje månad framöver kan det vara läge att binda delar av lånet, enligt henne.

Tor Borg är inne på samma linje.

– Jag skulle aldrig råda någon att antingen binda eller ha det rörligt, dela upp det.

– Lägg inte alla dina ägg i samma korg utan sprid riskerna, det kanske är viktigare än någonsin, tillägger han.

Storbankernas boräntor

Listräntorna är de som bankerna annonserar utåt. Den faktiska snitträntan brukar normalt hamna under denna räntenivå.

Swedbanks rörliga listränta, med bindningstid på tre månader, är 5,14 procent. Den rörliga snitträntan ligger på 3,65 procent.

Länsförsäkringars rörliga listränta, med bindningstid på tre månader, är 5,14 procent. Den rörliga snitträntan ligger på 3,55 procent.

SEB:s rörliga listränta, med bindningstid på tre månader, är 4,99 procent. Den rörliga snitträntan ligger på 3,40 procent.

Nordeas rörliga listränta, med bindningstid på tre månader, är 5,14 procent. Den rörliga snitträntan ligger på 3,70 procent.

Handelsbankens rörliga listränta är 4,94 procent. Den rörliga snitträntan ligger på 3,37 procent.

Danske Banks rörliga listränta, med bindningstid på tre månader, är 4,59 procent. Den rörliga snitträntan ligger på 3,55 procent.

SBAB:s rörliga listränta, med bindningstid på tre månader, är 3,97 procent. Den rörliga snitträntan ligger på 3,64 procent.

Källa: Compricer, räntorna är hämtade tisdagen 21 februari.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!