Veckan före lön i januari brukar vara årets allra fattigaste vecka. Julen är över och kanske gick det åt mer pengar än man tänkt, och frågan är hur man ska klara sig tills lönen kommer.
– Gräv där du står. Töm frysen och ta ur matförråden, inför ett totalt köpstopp, säger Sharon Lavie, sparekonom på Schibsted.
Låna grejer i stället för att köpa, man behöver inte köpa alla prylar själv. Det går att låna både hammare och fritidsprylar, konstaterar hon.
– Låt ditt nätverk arbeta för dig. Man kan ha som system att byta grejer med varandra.
Men rensa också i förråden, och gör dig av med saker som du inte behöver, som kläder sportprylar och spel. Det kan säljas på begagnatmarknaden nu, tipsar hon, och de flesta av oss har prylar hemma för tusentals kronor som vi inte använder.
Sälj av prylar
– Den enes död, den andres bröd. Det går att göra fynd på begagnatmarknaden nu, säger hon.
Bodil Hallin, budget- och skuldrådgivare i Höganäs, är inne på samma linje. Det går att hitta prylar hemma som kan säljas och ge den extra slant som kan behövas nu.
De tycker båda att man ska undvika att ta lån, framför allt sådana med dåliga villkor och höga räntor.
– Om det behövs, var noga då. Låna så lite som möjligt och se till att ha en plan för hur det ska betalas tillbaka, säger Sharon Lavie.
Fast när väl januarilönen kommer är det inte säkert att det blir så mycket lättare framöver. Kanske har man fallit för frestelsen att julhandla på kredit och faktura. Dessutom ska elräkningen från december med skyhöga elpriser betalas nu. För många ser det tufft ut även framöver, även om regeringen har utlovat viss kompensation för höga elpriser. Förslaget om kompensation till elkunder som drabbats hårt kan innebära en lättnad på sikt, men det lär dröja innan pengarna kommer. Och elräkningen för december ligger redan i betalhögen.
– Elräkningen blir problematisk för många, och elpriserna kommer antagligen att ligga högt hela vintern, säger Bodil Hallin.
Kontakta företagen nu
Den som ser att pengarna inte kommer att räcka till i januari gör klokt i att kontakta företagen så fort som möjligt, understryker Bodil Hallin.
– Kontakta elbolaget redan nu, innan räkningen förfaller, säger hon.
Det brukar gå att få anstånd, och dela upp fakturor. Exempelvis elbolagen har förklarat att de är beredda att hjälpa sina kunder nu när elpriserna varit så höga. Men även andra företag kan ge anstånd och dela upp fakturor.
– Man måste vara noga med att alltid betala hyra, el, a-kassa och barnomsorg. Men det kan finnas andra räkningar man kan skjuta på.
Många månadssparar, och det kan vara läge att pausa det just nu, om det är extra tufft, tycker hon.
– Det är något som många inte tänker på. I ett läge som detta kan det vara bra. Man får spara sen.
Sharon Lavie tipsar också om att det kan gå att få en betalfri månad på krediter, om man skött sina betalningar tidigare.
– Då betalar man ränta som vanligt men slipper amortera, säger hon.
Vart går pengarna?
Fast det gäller också att se över utgifterna.
– Jag brukar råda dem som kommer till mig att titta över vart pengarna går. Det finns en massa appar, men jag tycker penna och papper fungerar bäst. Det brukar alltid finnas något man kan skippa eller dra ned på, säger Bodil Hallin.
Hon berättar om en familj hon träffat som bestämde sig för att ställa av sin bil under tre månader för att klara en tillfällig ekonomisk svacka.
– Men om man har jätteproblem, ta hjälp. Berätta för anhöriga, och om bekymren är långvariga så finns kommunernas budget- och skuldrådgivning, säger Bodil Hallin.