Så påverkas du av en starkare krona

Beskedet från Riksbanken var tydligt – kronan ska stärkas. Nu kan utlandssemestern och grönsakerna bli billigare. Men det finns även nackdelar.

För- och nackdelar när kronan stärks.

För- och nackdelar när kronan stärks.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Ekonomi2023-02-10 15:23

Beskedet från nya Riksbankschefen Erik Thedéen var tydligt. Kronan måste stärkas om Sverige ska få bukt med inflationen.

För att lyckas med det ska Riksbanken börja sälja statspapper.

Den svaga kronan gör det dyrare för oss att köpa in produkter från utlandet vilket alltså gör att inflationen späs på.

Direkt efter Riksbankens besked om att räntan dessutom måste höjas ytterligare steg kronan rejält.

Billigare i mataffären

Exakt vilket effekt penningpolitiken ger framöver återstår att se, men en stärkt krona kan innebära en rad trevliga effekter för hushållen, enligt ekonomerna.

– Den effekt som blir enklast att se för hushållen är att det är billigare när man åker utomlands. Det är viktigt för väldigt många. Nu är det väldigt dyrt att åka till länder som har euro eller dollar, säger Alexandra Stråberg, chefsekonom på Länsförsäkringar.

Varför svenska kronan är så svag vet vi inte exakt, enligt Stråberg. Men generellt så blir stora och starka valutor mer intressanta att placera pengar i under tider av oro och kris i världen. Små valutor som svenska kronan väljs bort.

Utöver att det blir billigare på semesterresan finns en annan positiv effekt av en stärkt krona. Det blir, förhoppningsvis, också billigare i mataffären, enligt Shoka Åhrman, sparekonom på SPP.

– En svag krona brukar slå ganska hårt mot importen av dagligvaror. Det gör att vi drabbas av en dubbeleffekt, med svag valuta och hög inflation, säger hon och fortsätter:

– Om vi återhämtar delar av den svenska kronans nedgång så gynnas vissa varor definitivt, som till exempel grönsaker.

Generellt kan man säga att allt vi köper in till Sverige från andra länder blir billigare om kronan stärks. Det betyder att vi påverkas på en mängd olika sätt.

– Det räcker att gå runt i mataffären för att se hur mycket som är importerat. Mycket av det vi handlar på nätet är också importerat, säger Alexandra Stråberg.

Tråkigt om vi inte importerade

För exporterande företag i Sverige blir det däremot en försämring, eftersom produkterna som säljs blir dyrare för utlandet att köpa in. Det kan i sin tur påverka lönsamheten och jobben.

Sverige är ett litet och öppet land och vi påverkas därför i stor utsträckning av priser och valutor i andra länder.

– Men att vi är öppna och handelsvänliga har också byggt mycket av vår välfärd. Vi hade nog haft ganska tråkiga liv om vi inte importerade saker, säger Alexandra Stråberg.

En annan nackdel med en stärkt valuta för hushållens del kan vara att väldigt många svenskar har exponering mot framförallt dollarn i form av fond- och pensionssparande, till exempel i USA- och globalfonder. Den exponeringen är ett skydd när kronan är svag och de har därför haft en bättre utveckling de senaste året.

– Stärks kronan kan det vara klokare att investera i Sverigefonder. Men generellt är det svårt att förutsäga valutarörelser så det är bättre med en bred geografisk spridning för att sprida riskerna, säger Alexandra Stråberg.

Shoka Åhrman är inne på samma spår. Att jaga valutaeffekter i sitt sparande beskriver hon som alltför riskabelt.

– Globala fonder är fortfarande en bra bas och strukturellt strategiskt att ha i sitt långsiktiga sparande. När det kommer till fonder så handlar det inte bara om valutaexponering utan snarare om landets tillväxt och värdeökning, säger hon.

Om kronan stärks blir det till exempel billigare för svenskar att semestra i Paris. Arkivbild.
Om kronan stärks blir det till exempel billigare för svenskar att semestra i Paris. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!