Så reagerar oligarkerna på sanktionerna

Sanktionerna mot oss är orättvisa, anser flera ryska oligarker. Några av dem tar avstånd från kriget – och försöker att distansera sig från Putin.

Roman Abramovitj. Arkivbild.

Roman Abramovitj. Arkivbild.

Foto: Jean-Christophe Bott/AP/TT

Ekonomi2022-03-03 05:30

De är några av Rysslands rikaste män, äger företag och egendomar över hela världen och tros ha nära personliga och ekonomiska band till president Vladimir Putin. I måndags belade EU 26 oligarker med personliga sanktioner i den senaste i raden av åtgärder med anledning av kriget i Ukraina. Ovanpå det kommer sanktioner som USA och Storbritannien lagt.

I London vill myndigheterna dessutom komma åt deras fastigheter och längs franska Rivieran hotar man med att lägga beslag på deras lyxbåtar, bilar och bostäder. Fler lyxjakter ses nu styra mot Indiska oceanen. En av de största har kopplingar till aluminiummagnaten, tillika ägaren av Kubal-verket i Sundsvall, Oleg Deripaska, rapporterar Bloomberg.

Allt eftersom Rysslands invasion av Ukraina dragit ut på tiden har flera av de ultrarika ryssarna putsat på sitt avståndstagande från kriget. Ingen av dem kritiserar dock Vladimir Putin direkt.

Fridman: Tragedi

Den första att tala ut är miljardären och grundaren av Rysslands största privata bank, Alfa Bank. Michail Fridman är ukrainsk medborgare och har sina föräldrar i landet. Han skriver i ett brev till sina anställda på Londonbaserade investeringsföretaget Letter One:

"Jag är djupt fäst vid det ukrainska och det ryska folket och ser den pågående konflikten som en tragedi för båda".

"Jag är en affärsman med ansvar inför tusentals anställda både i Ryssland och Ukraina. Jag är övertygad om att krig aldrig kan vara lösningen", skriver Fridman i brevet som The Financial Times först rapporterade om.

Fridman anser att EU:s anklagelser om att han skulle vara en av Putins huvudfinansiärer är "ogrundade och orättvisa", och förnekar nära band till Putin. Han tänker bestrida sanktionerna.

Direkt kritik mot Putin kan skada hans anställda och kunder, påpekar han i en intervju med tidningen.

Aleksej Mordasjov: Förstår inget

Aleksej Mordasjov är delägare i stålbolaget Severstal samt största delägare i det tyska resebolaget TUI, tillika Rysslands rikaste person. Han protesterar mot både sanktionerna och invasionen av Ukraina.

– Det är hemskt att ukrainare och ryssar dör, folk lider, ekonomin kollapsar. Vi måste göra allt i vår makt så att en väg ut ur konflikten hittas i nära framtid och att blodbadet stoppas, säger han till den ryska nyhetsbyrån Tass.

– Jag har absolut ingenting att göra med de nuvarande geopolitiska spänningarna. Jag förstår inte varför vi beläggs med sanktioner.

Även Mordasjov och hans affärspartner, miljardären och konstsamlaren Pjotr Aven, kommer att bestrida EU:s sanktioner, uppger de.

Mordasjov meddelade i onsdags att han kliver av från TUI:s styrelse.

Oleg Deripaska: Stoppa kriget

Oleg Deripaska, medgrundare till ryska aluminiumjätten Rusal och ägare av Sundsvalls aluminiumsmältverk Kubal, belades med sanktioner av USA redan 2016 efter att Ryssland anklagats för påverkan i valet i USA.

Deripaska kräver ett slut på kriget i Ukraina och vill se fredsförhandlingar "så fort som möjligt".

"Fred är mycket viktigt", skriver han på meddelandeappen Telegram. Tre dagar innan invasionen trodde Deripaska inte att ett krig skulle bryta ut, rapporterar Reuters.

Abramovitj vill medla

Den ryske oljemagnaten Roman Abramovitj har tillfälligt lämnat över kontrollen av fotbollsklubben Chelsea, på grund av risken för att bli belagd med sanktioner av det brittiska parlamentet.

På onsdagen bekräftade Abramovitj att han vill sälja Chelsea, eftersom han anser "att det är i klubbens bästa intresse".

Vinsten från försäljningen ska tillfalla offren för kriget i Ukraina, uppger Abramovitj.

Han har redan gjort sig av med fastigheter i Storbritannien.

Abramovitj har gått med på att försöka medla mellan Ukraina och Ryssland för att nå en "fredlig lösning", men har för övrigt inte velat kommentera kriget, skriver CNBC.

EU-sanktionerna

Bland de 26 ryska oligarker som EU beslutade rikta sanktioner mot den 28 februari finns affärsmännen Aleksej Mordasjov, Alisjer Usmanov, Michail Fridman och Petr Aven. På listan finns även Igor Setjin, vd för statliga oljejätten Rosneft, samt president Vladmir Putins nära vän cellisten och affärsmannen Sergej Roldugin.

Dessutom har EU riktat sanktioner mot Vladmir Putin själv, liksom mot hans inre krets bestående av bland andra utrikesminister Sergej Lavrov och talesperson Dmitrij Peskov, samt flera journalister och höga militärer.

Källa: Reuters

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!