I takt med de skenande elpriserna under fjolåret och den gångna vintern har få elbolag velat marknadsföra fasta elprisavtal. Risken har varit för stor, speciellt hos många av de mindre bolagen. Och i den mån det har varit möjligt har de varit svindyra när elhandlarna lagt på höga riskpremier.
I dagsläget kostar exempelvis ett ettårsavtal med fast pris hos Vattenfall runt 1:45 kronor per kWh, exklusive moms, i elområde 3, vilket kan jämföras med de faktiska månadspriserna på elbörsen de senaste tre månaderna på 80-90 öre.
900 000 villor
Det här vill statliga Svenska kraftnät ändra på. Genom att erbjuda kontrakt på andrahandsmarknaden, där myndigheten handlar med sig själv mellan elområdena, kan Svenska kraftnät erbjuda volymer till fastprisavtal motsvarande 900 000 villor, eller översatt till produktionen i 1,5 kärnkraftsreaktor.
För Svenska kraftnät ska handeln vara riskfri.
– Vi kommer inte att kunna förlora en massa pengar på det här, det backas av kapacitetsavgifterna, säger Mårten Bergman, enhetschef för transmission och elmarknad på Svenska kraftnät.
För konsumenterna ska de fasta elpriskontrakten förhoppningsvis bli billigare än i dag, och framför allt, att överhuvudtaget kunna teckna ett sådant. Det är åtminstone tanken, även om Mårten Bergman inte vågar lova lägre priser.
– Möjligen går riskpremierna ner och det blir bättre möjligheter att teckna sådana kontrakt.
Tidigare har det knappt gått att teckna fasta elprisavtal, lägger han till.
Handlar över gränsen
Lösningen är ganska teknisk, men han förklarar det som att Svenska kraftnät köper el till ett visst fast pris i exempelvis område 2, södra och mellersta Norrland, och säljer samma volym i elområde 3, Svealand, också det till ett fast pris. På så vis tillgängliggörs stora mängder el som elbolagen kan köpa till ett förutbestämt pris – el som de kan sälja vidare till hushåll och företag.
– Därmed ska konsumenter i elområde 3 och 4 kunna prissäkra och få ett pris i förväg som de vet vad det är, säger Mårten Bergman.
Även i norr kommer Svenska kraftnäts agerande ge bättre tillgång till el till fastställda priskontrakt, men där är kanske vinsten mindre eftersom prissvängningarna varit mindre.
Svenska kraftnät är sedan i februari i gång med ett test. Och nu har myndigheten bestämt att fortsätta resten av året och förmodligen även nästa.