Så ska fusket med lönegarantin stoppas

Staten förlorar hundratals miljoner i felaktiga utbetalningar från lönegarantisystemet varje år. Nu vill regeringen se över regelverket för att stoppa fusket.
–Varenda skattekrona som betalas ut felaktigt är en stöld från det gemensamma, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill stoppa välfärdsfusket. Arkivbild.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark vill stoppa välfärdsfusket. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Ekonomi2021-10-15 11:28

Lönegarantin är en form av ersättning som staten betalar ut när ett företag gått i konkurs eller går igenom en rekonstruktion, för att kompensera anställda som inte får ut lön av sin arbetsgivare. I fjol ökade statens utgifter för lönegarantin med nästan en miljard kronor från 2019, till cirka 3 miljarder kronor.

Regeringen vill nu se över regelverket för att stoppa fusket i systemet, som man menar är utbrett.

– Myndigheternas bedömning är att 7–10 procent av de här 3 miljarderna betalas ut felaktigt. Det handlar om hundratals miljoner varje år, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Utnyttjar systemet

Regeringen ger därför Skatteverket i uppdrag att titta på vad som krävs för att myndigheten ska kunna ta över ansvaret för lönegarantin. Myndigheten ska också utreda och föreslå åtgärder för att effektivisera kontrollen och hindra felaktiga utbetalningar.

– Det är en viktig prioritering att stoppa välfärdsfusket. Varenda skattekrona som betalas ut felaktigt är en stöld från det gemensamma och det här är pengar som i stället ska gå till skola, sjukvård och äldreomsorg, säger Eva Nordmark.

Enligt arbetsmarknadsministern kan kriminella aktörer fuska till sig stödet på flera olika sätt.

– Det myndigheterna kan se är att man bland annat använder falska eller kapade identiteter för att ge sken av att företaget haft fler anställda, eller anger att anställda har haft högre löner för att kunna utnyttja lönegarantisystemet maximalt.

"Svårt kräva tillbaka"

I dag är det sju av länsstyrelserna som betalar ut ersättningen. Att samla ansvaret hos en myndighet skulle bidra till ett mer effektivt system, menar Eva Nordmark, som också framhåller att Skatteverket har en gedigen kunskap om inbetalningar och utbetalningar.

– Det har visat sig vara svårt att kräva tillbaka pengar när fel har upptäckts i efterhand. Det är därför jättebra att Skatteverket tittar på vilka rättsliga hinder som står i vägen för att komma till rätta med problemet.

Skatteverket ska redovisa sitt uppdrag senast den 3 juni 2022.

Fakta: Statlig lönegaranti

Den statliga lönegarantin ska säkerställa att den som är anställd i ett företag som går i konkurs eller går igenom företagsrekonstruktion ska kunna få ut sin lön. Statens utgifter för lönegarantin ökade med nästan en miljard kronor mellan 2019 och 2020, till cirka 3 miljarder kronor.

Flera aktörer är involverade. Tingsrätterna utser konkursförvaltare och rekonstruktörer, som beslutar om den anställde har rätt till lönegaranti och hur stor ersättningen ska vara. Kronofogdemyndigheten utövar tillsyn över konkursförvaltarna. Sju av länsstyrelserna betalar ut ersättningen.

Riksrevisionen genomför just nu en granskning av den statliga lönegarantin, som väntas presenteras i mars 2022.

Källa: Riksrevisionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!