Stanna hemma
Skippa drömmarna om söderhavet, Alperna eller coola storstäder på en annan kontinent. Som svensk kommer du bara att känna dig extra fattig. Den som reser till dollar- eller euroländer drabbas direkt av käftsmällen från den låga kronkursen, konstaterar Anders Stenkrona, privatekonom på Nordea.
– Om man inte ska få hårda kronsmällar så ska man undvika alla länder som har dollar eller euro. Även Danmark, för den danska kronan är kopplad till euron, säger Américo Fernández, privatekonom på SEB.
Det finns dock länder som ger svensken lite mer för kronorna, som Albanien, Turkiet eller Rumänien, tipsar Anders Stenkrona.
– Eller så stannar man hemma i Sverige. Det finns hur mycket som helst att se här, säger han.
.
Köp närproducerat i säsong
När en dollar kostar 11 kronor, och en euro lite mer än så, är alla importerade varor mycket dyra.
– Man kan låta bli sådant som mango och avokado, som odlas utomlands och importeras, säger Américo Fernández.
I stället är det bättre att köpa närproducerade varor, som inte behövt köpas in för billiga kronor och transporteras för dyr dollar-olja.
– Gå på det svenska i stället. Byt ut olivoljan mot svensk olja, och franska lyxostar mot svenska, säger han.
.
Be mormor om recept
– Håll i plånboken och laga mat på svenska billiga råvaror. Då är det bra att lita till äldre generationer, säger Américo Fernández.
Raggmunk, dillkött och grönsakssoppa. Kanske är det läge att be mormor om gamla recept på rätter som går att laga på svenska, billiga råvaror.
– Man kan konsultera släkten, säger han.
.
Köp begagnat
Så gott som alla saker som maskiner, verktyg och kläder i de stora kedjorna är importerade, konstaterar Américo Fernández. Allt har blivit dyrare på grund av kronan, den låga kursen sipprar in överallt, inte minst på grund av transporterna. Oljan handlas i dollar, och det påverkar allt som kräver olja för tillverkning och transport.
Den som behöver något som vanligtvis importeras kan ducka för kronsmällen om man försöker få tag på begagnat i stället för att köpa nytt.
– Second hand är både billigare och mer miljövänligt, och då undviker man den låga kronkursen också eftersom varorna redan finns här, säger Américo Fernández.
Hyr i stället för att köpa
Ett annat sätt att ducka för den usla kronkursen är att försöka hyra så mycket prylar som möjligt, i stället för att köpa. Det finns uthyrningstjänster för exempelvis verktyg och redskap på många håll.
– Alla kedjor som säljer prylar har hissat upp priset. Privatekonomiskt kan det man undvika kronsmällen genom att hyra sakerna i stället.
.
Sprid riskerna i sparandet
Så gott som alla sparar i fonder, om inte annat genom pensionsfonderna.
– Nu är det bra att tänka på sin riskspridning, säger Américo Fernández.
Anders Stenkrona håller med. Det kan vara läge att balansera om sin mix, så att det inte blir för mycket investeringar i utländska fonder eller i svenska, tycker han. Det är inte särskilt bra riskspridning att bara välja det ena, tycker de.
.
Fortsätt att månadsspara
Kanske tycker man att det är för dyrt att köpa utländska fonder nu. Men det är bra att fortsätta att månadsspara för den som kan, tycker de, och då också fortsätta med utländska fonder. Då köper man lite varje månad, och behöver inte ta en så jättestor kronsmäll på en gång.
– Men om man ska investera en större summa, portionera ut köpen i omgångar. Köp inte allt på en gång, säger Américo Fernández.
.
Ta hem vinster i utlandet
En liten tröst för den som redan sparar i utländskt kapital är att man nu är en vinnare när kronkursen är låg.
Den som exempelvis har globalfonder, men behöver pengarna för den fattiga vardagsekonomin här i Sverige, kan få loss mer pengar nu.
– Det kan vara läge att sälja av utländska investeringar, säger Anders Stenkrona.