Så undviker du värsta inflationsmällen

Kaffet har rusat nästan 30 procent på ett år, soppan till bilen har blivit 35 procent dyrare. Och det var innan krigsutbrottet när drivmedelspriserna drog iväg ytterligare. Men det finns fortfarande varor som blivit billigare eller legat still.

Prisförändring för olika varor (februari jämfört med året innan), procent. Siffror från SCB.

Prisförändring för olika varor (februari jämfört med året innan), procent. Siffror från SCB.

Foto: Anders Humlebo

Ekonomi2022-03-14 12:02

Matpriserna har stigit med 3,6 procent på ett år, kläder med närmare fem procent. Elektriciteten har dämpats något, men var fortfarande 14 procent dyrare i februari än för ett år sedan, enligt Statistiska centralbyråns (SCB) färska inflationsstatistik.

Lägg till möbler som blivit 11,5 procent dyrare och boendekostnader allmänt så ger det en bild av en bred prisuppgång – inflationen låg i februari på 4,5 procent, den högsta sedan slutet av 1993 när Sverige var mitt inne i en sällan skådad ekonomisk kris.

Ordentligt dyrare

Vissa varor har stuckit iväg ordentligt, visar SCB-siffrorna nedbrutet på enskilda produkter, speciellt är det maten som nu slår på bredare front än tidigare.

Tomater, +29 procent.

Kaffe, +29 procent.

Päron och apelsiner har blivit 25 respektive 17 procent dyrare på ett år. Färsk lax kostar 21 procent mer. Mjölet har stigit i pris med tolv procent, dyrare har också alla produkter relaterade till mjöl, så som bröd och pasta.

Men det går fortfarande att kryssa sig fram i matbutiken, åtminstone gällde det fram till i februari. Kriget i Ukraina gör att priser rör sig fort nu.

Tröstgodis

Ägg och vissa mjölkprodukter ligger nästan stilla i pris. Samma sak gäller för äpplen, bananer och lök. Griskött har bara stigit med en halv procent på ett år. Nötkött har däremot blivit tydligt dyrare i genomsnitt, liksom fågel, fisk och lamm.

Och mitt i bedrövelsen går det att trösta sig med sötsaker och glass som sammantaget bara blivit 1,6 procent dyrare. Läskedrycker, alkohol och tobak ligger också relativt stilla i pris.

Det kan också vara läge att handla skor. I genomsnitt har de blivit åtta procent billigare på ett år, enligt SCB:s sätt att mäta.

Fakta: Några varugrupper

Varugrupp, prisförändring på årsbasis (februari 2022 mot februari 2021)

Inflationen totalt (KPIF), +4,5 procent

Livsmedel, +3,6 procent

Kläder, +4,8 procent

Skor, -8,3 procent

Egna hem, nyttjande av bostaden, +5,5 procent

Hyreslägenhet, hyra, +2,0 procent

Elektricitet, +14,1 procent

Möbler, +11,5 procent

Drivmedel, +35,5 procent

Källa: SCB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!