Det har gått tio år sedan Saab Automobile försattes i konkurs den 19 december 2011 och över 3 000 personer förlorade jobbet i vad som betecknats som en av de största konkurserna någonsin i Sverige.
Två dagar efter tioårsdagen lämnade de båda konkursförvaltarna in sin slutredovisning och slututdelningsförslag till Vänersborgs tingsrätt.
Att deras arbete nu är klart markerar början till slutet på det långdragna efterspelet av konkursen.
Konkursförvaltarna beskriver en situation 2011 med bland annat kritisk kapitalbrist i bolaget, ett stort miljöansvar, en stor anläggning och ett stort antal anställda.
Tillsammans med två dotterbolag hade biltillverkaren totala skulder på över 13 miljarder kronor.
– Det är astronomiska siffror, konstaterar Hans L Bergqvist, en av de båda konkursförvaltarna.
Sålda anläggningar
Det innebär också att det totalt sett saknas mångmiljardbelopp och att bara en viss del av skulderna till slut kommer att ha betalats tillbaka.
Inklusive bland annat försäljningen av fabriken i Trollhättan har konkursförvaltarna fått in cirka 3,2 miljarder kronor under årens lopp.
Sedan tidigare har förmånsberättigade borgenärer fått förskottsbetalning om knappt 2,2 miljarder kronor, nu återstår cirka 770 miljoner kronor som främst ska betalas till oprioriterade fordringsägare.
De oprioriterade kommer att få cirka 11 procents utdelning på fordringarna – i de anställdas dock något mindre beroende på hur deras respektive lönegaranti betalats ut.
Kan dröja
Men cirka 3 000 anställda kommer nu i olika grad att få ytterligare pengar. De har tidigare fått cirka 63,5 miljoner kronor inklusive ränta utbetalt, nu ska ytterligare 17,7 miljoner kronor fördelas i förhållande till respektive fordran.
– Det innebär totalt 81 miljoner kronor ur konkursboendet om vårt utdelningsförslag står sig, säger Anne-Marie Pouteaux, en av de båda konkursförvaltarna.
– Dessutom har de fått lönegaranti, men inte genom vår förvaltning, på 466,6 miljoner kronor genom lönegarantifonden.
När pengarna kan betalas ut återstår att se och beror på om och när utdelningsförslaget godkänns av tingsrätten.
– Även om allt går som på räls kommer ingen att få betalt förrän någon gång hösten 2022, säger Anne-Marie Pouteaux.
Konkursförvaltaren har, enligt Ekot i Sveriges Radio, hittills fått ut 367 miljoner kronor i arvode för sitt arbete. Något som irriterat en del leverantörer som förlorat pengar.