Säljorder bakom plötsligt börskrasch

På några sekunder försvann nästan 700 miljarder av börsens värde. Några minuter senare var det mesta återhämtat och det såg ut som en vanlig halvdyster börsdag igen. Börsoperatören Nasdaq pekar ut en säljorder som orsaken till det djupa hacket i börskurvan vid 10-tiden på måndagen.

Ett kraftigt börsfall vid tiotiden förbryllar marknaden. Arkivbild

Ett kraftigt börsfall vid tiotiden förbryllar marknaden. Arkivbild

Foto: Terje Pedersen NTB/TT

Ekonomi2022-05-02 11:25

En feltryckning följt av en robotreaktion, resonerar börsproffsen, när de ombeds förklara vad som hände.

När Nasdaq går ut med ett pressmeddelande – efter att i drygt fem timmar ha utrett den dramatiska händelsen – pekar man ut en transaktion där en marknadsaktör sålt innehav som orsaken. Men någon djupare analys erbjuds inte.

"Vi såg ett tapp på marknaden strax innan klockan 10.00 i dag som sedan återhämtade sig efter ca 15 min. Tappet berodde på en säljorder hos en marknadsaktör", skriver Rebecka Berntsson, presskontakt på Nasdaq, i ett mejl till TT.

Ingen brottsmisstanke

Men hon vill inte peka ut var någonstans säljordern lades och inte heller vem som låg bakom eller vad det var som såldes.

"Då vi bara har data för våra egna marknader kan vi inte kommentera hur spridningen för tappet sett ut", skriver hon.

TT: Vet ni vilken transaktion/marknadsaktör som utlöste den stora reaktionen?

"Det kan vi inte uttala oss om".

Något brott misstänks inte ha begåtts och vare sig tekniska fel eller någon cyberattack finns med i resonemangen. Nasdaq tillägger bara att man inte ser några skäl att makulera några affärer som gjorts i samband med händelsen, trots att det framstår som att själva orsaken till kalabaliken var ett misstag.

Hacket i kurvan syntes tydligt även på övriga nordiska börser och på Frankfurtbörsen.

Jörgen Carlberg, chef för aktie- och ränteförvaltningen på statliga Kammarkollegiet, skriver i ett mejl till TT att det plötsliga börsraset troligen hänger samman med vad som brukar kallas "fat fingers" – ett engelskt uttryck som används på marknaden för att beskriva inmatningsfel via tangentbordet eller med musklick.

"Snabba stora försäljningar kan sedan i sin tur utlösa mer mekaniska reaktioner hos andra aktörer vilket förstärker rörelsen. Vi hör att börsen tillfälligt stoppat handel i derivat medan handeln i de underliggande aktierna fortsätter som vanligt", skriver han i ett mejl till TT.

TT: Hur påverkar den här typen av händelser förtroendet för marknaden?

"Det är för tidigt att säga. Om rörelsen beror på 'fat fingers' hos en kund så får det begränsad betydelse".

"Det är jätteovanligt"

Lars Söderfjell, aktiechef på Ålandsbanken, är inne på samma spår. "Någon form av feltryck", resonerar han.

TT: Hur ovanligt är detta?

– Det är jätteovanligt. Jag har aldrig sett det här på den svenska marknaden under mina 35 år, vi har sett det hända i USA någon gång.

Finansinspektionen (FI) undersöker också vad som har hänt.

– Vi har haft kontakt med Nasdaq och undersöker situationen, säger Susan Vo Bergqvist, presskontakt på FI.

Jörgen Carlberg på Kammarkollegiet tror att risken för turbulens och skakig handel har ökat i och med Ukrainakriget, även om det i just detta fall inte finns något som tyder på att börsraset är krigsrelaterat.

"Det är absolut så att kriget ökar risken för högre volatilitet", skriver han.

Inflationstryck dröjer sig kvar

Samtidigt verkar finansmarknaderna just nu se den globala inflationen som ett större problem än kriget, enligt Carlberg.

"De finansiella marknaderna ser inflationsutvecklingen som grundproblemet. Kriget kommer dock vid en tidpunkt då energipriser stigit under en lång period och då vi började se spridningseffekter även till andra prisgrupper", skriver han.

"Den ytterligare uppgången i energipriser som kriget orsakat kommer ur ett centralbanksperspektiv vid en olycklig tidpunkt och riskerar att skapa ett inflationstryck som dröjer sig kvar", tillägger han.

Vid klockan 16 ligger OMXS-index på en nedgång på 1,6 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!