Sämre än väntat för Handelsbanken

Handelsbankens rörelsevinst för andra kvartalet blev betydligt lägre än väntat. Däremot lyfte räntenettot, det banken tjänar på lån, jämfört med förra året.

Handelsbankens vd Carina Åkerström har presenterat nya delårssiffror för banken. Arkivbild.

Handelsbankens vd Carina Åkerström har presenterat nya delårssiffror för banken. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi2022-07-15 07:05

Efter SEB är nu Handelsbanken nästa storbank att redovisa delårssiffror. Bolagets rörelsevinst landade på 5,2 miljarder kronor vilket kan jämföras med 6,6 miljarder kronor samma period föregående år.

Analytiker hade, enligt Bloomberg, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på drygt 5,8 miljarder kronor.

Räntenettot lyfte däremot till 8,39 miljarder kronor, mer än marknadens förväntningar, samtidigt som provisionsnettot sjönk med sex procent i anslutning till det allt bistrare börsklimatet med mindre transaktioner.

"Resultatet visar på stabila ränte- och provisionsnetton, kontrollerad kostnadsutveckling och obefintliga kreditförluster. Och kapitalsituationen är stark. Räntenettot ökar och i en marknad med vikande börser har vi lyckats hålla uppe resultatet i provisionsaffären”, skriver vd:n Carina Åkerström i en kommentar.

Detta samtidigt som bankens omsättning sjönk med två procent justerat för jämförelsestörande poster.

Ett positivt tecken för banken var att kreditförlusterna är fortsatta låga, något Carina Åkerström förklarar med att man lyckats attrahera "mycket bra kunder".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!