Samsungtopp dömd på nytt

Lee Jae-Yong, vice ordförande för Samsung Electronics och i praktiken företagets ledare, har av en sydkoreansk domstol dömts till böter för missbruk av ett narkosläkemedel. Mångmiljardären Lee är sedan tidigare dömd för mutor och förskingring.

Samsungtoppen Lee Jae-Yong har åter dömts – den här gången för drogmissbruk. Arkivbild.

Samsungtoppen Lee Jae-Yong har åter dömts – den här gången för drogmissbruk. Arkivbild.

Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT

Ekonomi2021-10-26 06:16

Enligt nyhetsbyrån Yonhap dömdes Lee nu till böter motsvarande omkring 51 500 kronor för att vid upprepade tillfällen ha använt narkosläkemedlet propofol vid en plastikkirurgmottagning i Seoul.

Propofol används normalt vid operationer, men även som en drog. En överdos propofol uppges ha orsakat popstjärnan Michael Jacksons död 2009.

"Socialt ansvar"

Användning av medlet ses normalt som ett mindre brott i Sydkorea och åklagare yrkade först på lägre böter och att fallet inte skulle gå till rättegång. Något som domstolen inte gick med på.

– Mängden som har injicerats är mycket hög och brottsligheten som begåtts är inte lätt med tanke på det sociala ansvar som den tilltalade bär, säger domaren Jang Young-Chae.

Lee har bett om ursäkt för beteendet men hela tiden hävdat att det har funnits medicinska skäl till drogbruket.

Även om det ekonomiska straffet är obetydligt för 53-åringen har fallet skadat hans redan skamfilade rykte samt blivit en PR-pinsamhet för Samsung.

Tidigare dömd

Lee dömdes till fem års fängelse redan 2017 i samband med en mutskandal som bland annat involverade Sydkoreas tidigare president. Han släpptes på fri fot 2018 sedan målet hade varit uppe och vänt i Sydkoreas högsta domstol och straffet hade blivit reducerat.

Tidigare i år dömdes Lee igen, den här gången till två och ett halvt års fängelse för mutor, förskingring och andra brott. För två månader sedan släpptes han villkorligt då han, inklusive häktningstiden, hade avtjänat 60 procent av det straffet.

Lee blev i och med frisläppandet en del av en sydkoreansk tradition att släppa dömda företagsledare i förtid. Jämfört med andra dömda brottslingar sticker han däremot ut. Bara 0,3 procent av de som blivit villkorligt frigivna i Sydkorea mellan 2011 och 2020 hade likt Lee suttit av mindre än 70 procent av sin strafftid.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!