SAS-förhandlingar fortsätter under natten

Ingen omedelbar lösning i sikte, men SAS och pilotfacken fortsätter förhandlingarna – enligt uppgift i god anda. Förhandlingarna kommer nu att fortsätta under natten.

Roger Klokset, ordförande för SAS norska pilotförbund, möter pressen utanför Näringslivets hus i Stockholm.

Roger Klokset, ordförande för SAS norska pilotförbund, möter pressen utanför Näringslivets hus i Stockholm.

Foto: Fredrik Persson/TT

Ekonomi2022-07-16 07:13

Det säger medlaren Cecilia Fahlberg Pihlgren till medieuppbådet på plats strax före midnatt på lördagen.

– Vi går in och har laddat med lite mackor och vi fortsätter, säger hon.

Hur länge förhandlingarna kommer att pågå eller vilka frågor som diskuteras vill hon dock inte kommentera.

– Vi sitter här tills det är löst. Vi går inte hem så länge parterna är här och förhandlar, säger hon.

God stämning

Roger Klokset, ordförande för norska pilotförbundet, sade tidigare under lördagskvällen att det får ta den tid som krävs, så länge det finns hopp om en lösning.

Han vill inte säga hur nära parterna är en lösning i konflikten, men uppger att det jobbas intensivt med medlingsförslagen som ligger på bordet.

– Jag vet inte om vi kommer att att ha en lösning innan veckan är slut, vi är inställda på att använda den tid som krävs, säger han.

Atmosfären vid förhandlingsbordet beskriver han som fortsatt god.

– Stämningen är fin, vi känner varandra väl på båda sidor av bordet och har jobbat tillsammans länge. Men visst är det viktigt att vi kommer överens så snart som möjligt.

Det svenska pilotfackets ordförande Martin Lindgren är mer förtegen om förhandlingarna.

– Vi har gått igenom en hel del, men jag kan inte kommentera innehållet i det.

Hårt tempo

Den norske medlaren Mats Wilhelm Ruland sade under morgonen, på väg in till Näringslivets hus i Stockholm där förhandlingarna förs, att det fanns "en genuin vilja att lösa detta”.

På frågan om han möjligen har bokat flyg hem till Norge samma dag svarade han nej med ett skratt.

Även SAS förhandlingschef Marianne Hernæs var tveksam till att de skulle bli klara under lördagen.

– Vi betar av punkt för punkt och kommer att hålla ett hårt tempo i dag för att bli eniga, säger hon.

SAS-delegationen drog sig tillbaka under fredagen för att räkna på en möjlig lösning på konflikten.

100 miljoner om dagen

På förhandlingsbordet ligger en lösning som enligt Hernæs ytterst handlar om SAS överlevnad, att säkerställa besparingar och intäkter i flygbolagets finansiella räddningsplan.

– Det handlar om att få en investerare att investera i framtiden i SAS, sade hon på fredagskvällen.

Hittills har strejken kostat SAS cirka 100–130 miljoner kronor per dag enligt flygbolaget. I torsdags hade strejken orsakat över 2 550 inställda flyg, vilket har påverkat över 270 000 passagerare.

SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs på väg till lördagens förhandlingar mellan SAS och och de skandinaviska pilotfacken i Näringslivets Hus.
SAS förhandlingsledare Marianne Hernæs på väg till lördagens förhandlingar mellan SAS och och de skandinaviska pilotfacken i Näringslivets Hus.
Fakta: Därför strejkar SAS-piloterna

Piloterna hos SAS hade sedan tidigare varslat om strejk från och med den 29 juni eftersom parterna inte har kunnat komma överens om ett nytt kollektivavtal.

Enligt Svensk pilotförening handlar strejken om att SAS inte har återanställt de 560 piloter som varslades under pandemin och att flygbolaget i stället använder sig av piloter från dotterbolagen SAS Link och SAS Connect, som fungerar som bemanningsbolag.

Pilotfacket menar då att SAS har åsidosatt återanställningsrätten som finns i kollektivavtalet då flygbolaget har anställt ersättare i stället för tidigare medarbetare.

Förhandlingar mellan de svenska, norska och danska pilotföreningarna och SAS ledning har pågått sedan i november förra året men parterna har inte kunnat nå en uppgörelse. Piloternas gamla kollektivavtal löpte ut i slutet på mars.

Den 9 juni lämnade pilotfacken in sitt strejkvarsel till Medlingsinstitutet. Medlingen har pågått sedan den 13 juni men avbröts den 4 juli när SAS-piloterna gav beskedet om att de skulle gå ut i strejk med omedelbar verkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!