I samband med kvartalsrapporten för november–januari presenteras planen, som går under benämningen "SAS Forward", något SAS ser som en nödvändighet om inte företagets kassa ska tömmas helt.
– Det här är en omfattande förändringsprogram som gör att vi positionerar företaget inför framtiden, sedan kommer det vara att fortsatta utmaningar, säger vd:n Anko van der Werff till TT.
– Vi trodde att covid skulle vara över på 6–9 månader, det har tagit mer än två år. Flygmarknaden har nu förändrats och passagerartyperna ser nu annorlunda ut. Då behöver också SAS förändras.
Planen inbegriper bland annat att de årliga kostnaderna ska sänkas med 7,5 miljarder kronor, dock inte i första ledet genom ytterligare personalnedskärningar.
– Under de här fem–sex åren som det här innefattar så kommer vi faktiskt försöka att växa och bli mera relevanta. I Norge kommer vi till exempel att rekrytera 600 medarbetare.
"Vi kan växa"
TT: Men för de anställda kan knappast ett sparpaket på 7,5 miljarder innebära fördelar?
– I det långa loppet kommer det att vara mera fördelar, vi behöver göra den här förändringen och alla måste delta. Vi kan växa och kan vara en bra arbetsgivare för våra anställda.
Martin Lindgren, ordförande för SAS-sektionen på Svensk pilotförening, ser dock att det kan innebära ytterligare försämringar för anställda piloter.
– Jag läser det här som att man kommer att komma och begära, kräva, ytterligare bidrag även från piloter.
Mer osäkerhet
TT: Vad betyder det här för dina kollegor?
– Det spär egentligen bara på den stora osäkerhet som har rått under åtminstone ett par års tid för mina medlemmar. Den osäkerheten och den våndan som mina medlemmar känner inför det agerandet som SAS-ledningen har haft under hela krisen, det späs ju på naturligtvis.
Bolaget lyfter också att man ska stärka balansräkningen genom att minska skulderna och ta in nytt kapital. Hur detta ska gå till och i vilken omfattning kan dock van der Werff inte säga speciellt mycket kring i nuläget.
– Vi har nyligen inlett samtal och det är fortfarande tidigt. Vi kommer att kunna ge fler detaljer i april kring att ta in kapital men alla förstår att den här planen är bättre än alla andra.
Bland ägarna finns den svenska staten. Finansminister Mikael Damberg (S) kommenterar:
– Vi har en bra dialog både med övriga stora ägare och bolaget. Men vi ska först studera och analysera den här planen innan vi kommenterar den
Dessutom ska det ske en digital omvandling som enligt bolaget ska ge stora ekonomiska fördelar, däremot avser man inte kapa bort bolagets kundprogram Eurobonus.
Ekonomisk förlust
Här och nu blev det ekonomiskt återigen ett kraftigt förlustkvartal för bolaget. Förlusten före skatt på 2,6 miljarder kronor var betydligt mer än vad marknadens förväntningar låg på.
Intäkterna steg samtidigt till 5,5 miljarder kronor jämfört med 2,3 miljarder kronor det pandemityngda kvartalet föregående år.
Viss ökning
Inför sommaren gör man nu bedömningen att kapaciteten kommer att ligga på motsvarande 80 procent av hur det såg ut sommaren 2019, alltså före pandemin.
SAS-aktien har den senaste tiden rasat kraftigt i takt med att bland annat den norska banken DNB sänkt riktkursen rejält. Vid börsöppningen i dag rasade aktien men har återhämtat sig i takt med övriga börsutvecklingen och är upp 3,6 procent.