SBB har gått från framgångsfeber för sju år sedan när bolaget köpte samhällsfastigheter på löpande band, till isande frossa med skenande skulder, brant fallande börskurs och kreditbetyg som på senare tid hamnat på skräpnivå hos kreditvärderingsbolag. Inflation och stigande räntor har skapat turbulens på marknaden och har försatt bolaget i en kris som eskalerat under våren.
Valutasmäll och värdeöverföringar
Rapporten visar däremot inget uppsving för det krisdrabbade bolaget, utan tvärtom på en förlust med 11,1 miljarder, vilket kan jämföras med förlusten på 2,6 miljarder kronor ett år tidigare. Drygt hälften handlar om nedskrivningar av värdet på fastigheter.
Den stora förlusten förklaras till stora delar av värdeförändringar på fastigheter på 5,9 miljarder och en valutasmäll på 1,6 miljarder. Värdeförändringar på finansiella instrument är en annan tung förlustpost på 750 miljoner.
Vd Leiv Synnes låter sig dock inte nedslås av förlusten, utan poängterar att bolagets uthyrningsgrad ökar och fastighetsportföljen är stark.
– Sedan går marknaden upp och ned och det påverkar våra tillgångars värde, säger han till TT.
På börsen är dock domen hård. Aktien faller 6 procent under förmiddagshandeln och har därmed tappat 67 procent av sitt värde sedan årsskiftet.
Sätter hoppet till bra köpare
Under torsdagskvällen meddelade SBB att bolaget säljer fastigheter för tre miljarder till redan befintliga hyresgäster för att hantera den pressade finansiella situationen.
TT: Vilka är det som köper? Är det fler kommuner som köper tillbaka?
– Från tid till annan vill kommuner sälja fastigheter och det är en naturlig process, säger Leiv Synnes, men vill inte säga mer om vilka köpare det handlar om.
TT: Kommer försäljningarna att rädda bolaget?
– Vi gör inte detta för att rädda bolaget, utan för att stärka det. Tittar man på rörelsen går bolaget ganska starkt, intäkterna ökar, vi har en bra tillgång på fastigheter och kan också hitta köpare på det sättet.
"Hyror går upp"
Flera kommuner har uttryckt oro för att okända ägare nu ska köpa stadshus och andra samhällsbyggnader. Hur stor den risken är, är Leiv Synnes också förtegen om.
– Men vi har en bra dialog med alla våra hyresgäster och kommer att tillvarata deras intressen, säger han, och sätter sin tilltro till att uppjusterade hyror stärker bolaget framöver.
– Räntor kan gå ned. Vad som däremot inte går ned är SBB:s hyror, de går alltid upp, säger han.