SBB-chefen: Jag vill inte kalla det kris

Fastighetsbolaget Samhällsbyggnadsbolaget i Norden (SBB) redovisar en brakförlust för årets första kvartal och ber ägarna om ett kapitaltillskott på 2,6 miljarder.
–Jag skulle inte vilja kalla det för kris, säger grundaren och vd:n Ilija Batljan.

Fastighetsbolaget SBB, med grundare och vd Ilija Batljan, rapporterar kvartalsresultat. Arkivbild

Fastighetsbolaget SBB, med grundare och vd Ilija Batljan, rapporterar kvartalsresultat. Arkivbild

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2023-04-28 07:38

– Däremot krävs det hårt arbete när det gäller finansieringen. Bolagets underliggande verksamhet går bra, säger Ilija Batljan till TT om det trängda läget.

SBB-aktien tillhör redan de fastighetsbolag som drabbats värst i branschen av räntechocken. Högre räntor trycker upp finansieringskostnaderna och sänker värdet på fastigheter.

Efter fredagens kvartalsrapport och beskedet om en planerad nyemission rasade aktien i den inledande handeln, som värst ned med 11 procent. I eftermiddagshandeln återtog den hela kursfallet men föll igen och stängde på 6,7 procent back.

Men sedan årsskiftet har aktien – med hundratusentals ägare – hittills tappat en fjärdedel av sitt värde.

Nedskrivningar för 3,4 miljarder

Förlusten i första kvartalet på nästan fyra miljarder kronor förklaras till stor del av nedskrivningar av värdet på fastigheter och finansiella instrument för sammanlagt drygt 3,4 miljarder.

Förvaltningsresultatet för årets första kvartal krympte ihop till 187 miljoner. Det kan jämföras med 1 326 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Men enligt vd Ilija Batljan ska man komma ihåg att en stor del av nedgången förklaras av att kronan tappat mot euron och andra jämförelsestörande poster.

– Vårt förvaltningsresultat, om man justerar för valutaeffekter och jämförelsestörande poster, hamnar på 816 miljoner, säger han.

Han tillägger att SBB:s driftsnetto – det vill säga hyresintäkterna minus fastighetskostnaderna – på jämförbart fastighetsbestånd lyfter med 13,4 procent.

Obligationslån förfaller

SBB har i dagsläget obligationslån för 2,2 miljarder kronor som förfaller i år. Batljan ser just nu inte en refinansiering av dessa lån på obligationsmarknaden som något attraktivt alternativ.

– Den marknaden är fortsatt under stress och vi har full täckning för att betala tillbaka våra obligationer, säger han.

– Alla väntar för att se var räntetoppen blir, så att man ska kunna bedöma både risker och prissättning på ett bättre sätt, tillägger han.

SBB-chefen räknar med att Riksbanken fortsätter att höja räntan, trots att styrräntan redan gått från 0 till 3,5 procent inom loppet av ett år. Detta ingår i kalkylen och kommer att gå att hantera för SBB, enligt Batljan.

– Det som kommer att gå sönder är ekonomin, det är inte fastighetsbolagen, säger han.

Han pekar på bygginvesteringar som minskar extremt snabbt.

– Alla som kan stoppar alla stora projekt. Det kommer att ha stora konsekvenser för nedgången i svensk ekonomi, säger han.

Inga besked om aktieutdelning

SBB tar stryk även från byggsidan, då man tvingas göra nedskrivningar av värdet på sin ägarpost på över 30 procent av aktierna i byggkoncernen JM – som nyligen varslat 200 anställda om uppsägning till följd av nedgången.

– Det är klart att om bygginvesteringar – som är cirka 11 procent av svensk BNP – faller väldigt kraftigt kommer det ha effekter på hela ekonomin, säger Batljan.

Han har inga nya besked vad gäller möjligheterna att, som SBB föreslagit, dela ut nytryckta B-aktier i stället för kontanter till ägarna i år.

Frågan om det blir en särnotering, försäljning eller nya minoritetsägare i dotterbolaget Svea Fastigheter är inte heller löst.

– Diskussionerna pågår och det utvecklas väl. Det är en väldigt fin verksamhet och en verksamhet med stor exponering i Stockholm, säger Batljan.

Fakta: Brakförlust för SBB

I delårsrapporten för första kvartalet redovisar SBB en förlust före skatt på 3 959 miljoner kronor, vilket kan jämföras med en vinst på 3 472 miljoner kronor ett år tidigare.

Resultatet tyngs av nedskrivningar av värdet på fastigheter på 2 332 miljoner kronor och nedskrivningar av värdet på finansiella instrument med 1 199 miljoner kronor.

Analytiker hade i snitt räknat med en förlust före skatt på cirka 984 miljoner kronor, enligt en sammanställning av prognoser gjord av nyhetsbyrån Bloomberg.

Hyresintäkterna sjönk till 1 725 miljoner kronor, från 1 831 miljoner. Snittprognosen för hyresintäkterna låg på 1 710 miljoner kronor.

Förvaltningsresultatet för årets första kvartal krympte ihop till 187 miljoner. Det kan jämföras med 1 326 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare. Rensat för valutaeffekter och jämförelsestörande poster sjönk förvaltningsresultatet till 816 miljoner kronor.

Källa: SBB


Fakta: Nyemission på 2,6 miljarder

Inför kvartalsrapporten och SBB:s årsstämma på fredag har fastighetsbolagets styrelse gått ut och bett om kapitaltillskott på 2,6 miljarder kronor från ägarna. Syftet med nyemissionen, som ska ske i så kallade D-aktier, är att beta av på skuldberget.

Styrelsen föreslår att emissionen ska genomföras under innevarande kvartal och storägare – däribland Ilija Batljan – har inför detta åtagit sig att teckna de nya så kallade D-aktierna för sammanlagt 430 miljoner kronor.

Men enligt SBB kommer samtliga aktieägare, oavsett vilket aktieslag de innehar, att ha företrädesrätt att teckna de nya stamaktierna i förhållande till det antal aktier de äger på avstämningsdagen.

Nyemissionen ska ske i D-aktier, med kupongränta i stället för utdelning – allt för att inte späda ut värdet på befintliga ägares aktier.

Källa: SBB

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!