Det pressade fastighetsbolaget SBB tycks vid det här laget vara van att leva i stormens öga, med skenande skuldsättning och kreditbetyg som dragits ned till skräpnivå.
Nu senast har en grupp obligationsinnehavare, som ska representera nära 2 miljarder i euro i skulder, dessutom ställt krav på SBB om att få veta orsakerna bakom vad de kallar en "oförklarlig kassaförbränning" i bolaget. Om SBB inte uppfyller kraven denna vecka varnar gruppen för att de kommer att dra bolaget inför rätta, något som bland annat Affärsvärlden rapporterat om tidigare i veckan.
– Det tyder på att obligationsinnehavarna nu drar öronen åt sig, inte bara för att det inte går så bra för bolaget, utan för att de kanske har tappat förtroendet för bolagsledningen och för hur bolaget sköts, säger Sverre Linton, chefsjurist, Aktiespararna, till TT.
Säljer av fastigheter
Sedan SBB gått från framgång och fastighetsköp på löpande band, till kris till följd av inflation och räntesmockor, har bolaget sålt av bit för bit av sitt fastighetsinnehav. Bolaget minskar visserligen sin skuldsättning genom att sälja av, konstaterar Sverre Linton.
– Bolaget är i stort behov av en nystart, men det kan ju inte fortgå hur länge som helst. Drar man det till sin spets så blir det ju ett fastighetsbolag utan fastigheter, säger han.
Tror på dialog
Vad obligationsinnehavarna avser med "oförklarlig kassaförbränning" vill han inte spekulera i. Det kan handla om att de anser att bolaget har brustit i redovisningen.
TT: Hur troligt är det att SBB nu drar på sig en stämningsansökan?
– Troligen får obligationsinnehavarna till en dialog med SBB i sista sekund. Jag tror inte att en stämningsansökan kommer att lämnas in nu på måndag. SBB kommer nog att bjuda till på något vis.
TT: Var är SBB om tio år?
– Det är tiomiljardersfrågan. Mycket talar för att de finns kvar, men i annan ägarform, säger Sverre Linton.