SBB i storaffär – säljer skolfastigheter

Hälften av en fastighetsportfölj värd runt 45 miljarder kronor för 10,4 miljarder kronor. Nu säljer fastighetsbolaget SBB för att minska sin skuldbörda. –Det är en fantastisk affär för SBB, säger vd Ilija Batljan.

Intäkterna från affären kommer huvudsakligen att användas för att minska SBB:s skuldsättning, enligt bolaget.

Intäkterna från affären kommer huvudsakligen att användas för att minska SBB:s skuldsättning, enligt bolaget.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ekonomi2022-11-30 04:15

Fastighetsaffären avser den del av SBB som äger förskolor, grundskolor, gymnasieskolor och universitet i Sverige, Danmark, Norge och Finland.

SBB:s skolfastigheter är värderade till cirka 44,9 miljarder kronor. Nu avyttrar bolaget nära hälften (49 procent) genom att sälja aktier i ett nybildat dotterbolag.

Köpare är det kanadensiska fondbolaget Brookfield som betalar cirka 9,2 miljarder kronor för andelen på 49 procent, samt upp till 1,2 miljarder kronor i senare utbetalningar. SBB behåller 51 procent i det nybildade dotterbolaget Educo.

– Det är en fantastisk affär för SBB, och jag hoppas att det är en bra affär för Brookfield också, säger Ilija Batljan, vd och grundare av SBB, på en presskonferens.

Ska minska skuldsättning

Försäljningen gör att SBB kan fortsätta att växa mer diversifierat, förklarar han, och dessutom minska sin skuldsättning.

Dotterbolaget Educo ska fortsättningsvis drivas och förvaltas av SBB. Enligt Ilija Batljan kommer villkoren för skolorna, och hyrorna som betalas för dem, inte att påverkas av affären eftersom det fortfarande är SBB som är hyresvärd.

– Det är inte Brookfield som driver skolorna, det kommer att vara SBB.

Pengarna som SBB nu får mestadels kontant kommer att användas för att minska SBB:s skuldsättning.

– Vi får runt 9 miljarder kronor mindre i skulder, och en starkare balansräkning.

I och med affären minskas SBB:s skuldsättning till 42 procent i förhållande till värdet, förklarar han.

Varit i blåsväder

Transaktionen väntas genomföras i ett första steg senast i början av 2023 och i ett andra steg i det första eller andra kvartalet 2023.

SBB, som har varit i blåsväder på grund av sin skuldsättning, har tidigare annonserat att en helt annan affär var på gång med en ännu okänd motpart. Den skulle också handla om att minska skulderna med runt 9 miljarder kronor.

Den affären är nu avblåst, meddelar Ilija Batljan. Han vill inte kommentera den mer, men säger att i och med dagens affär med Brookfield så är SBB:s mål för att minska skuldbördan uppnått.

– Detta avslutar programmet. Vi uppnår en stark balansräkning, säger Ilija Batljan.

Efter beskedet steg SBB:s aktie rejält, under förmiddagen var den upp 7 procent.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!