Lennart Schuss, styrelseordförande i SBB sedan 2017, har trots de gångna veckornas utveckling fullt förtroende för bolagets grundare och vd Ilija Batljan.
– Absolut. SBB är ett fantastiskt bolag med oerhört likvida tillgångar, med en mycket kompetent förvaltningsorganisation och företagsledning, säger han i en exklusiv intervju med TT.
Kurskollaps på nästan 25 procent
Samtidigt fortsätter SBB-aktien att rasa på börsen. Kurskollapsen på ytterligare nästan 25 procent i tisdagens handel innebär att bolagets marknadsvärde nu tappat nästan två tredjedelar sedan årsskiftet.
Det kraftiga kursraset på tisdagen kommer sedan fastighetsbolagets styrelse i måndags kväll valt att ställa in en omstridd nyemission på 2,6 miljarder och skjuta upp årets utdelning till 2024.
De drastiska styrelsebesluten togs i måndags kväll, sedan ratinginstitutet S&P sänkt SBB:s kreditbetyg till skräpstatus – ett besked som trycker upp räntekostnaderna rejält.
Schuss säger att han inte var beredd på det sänkta betyget. Det kom kort efter en kvartalsrapport för första kvartalet präglad av mångmiljardnedskrivningar, men med fortsatt plus för driftsnettot och hyresintäkterna.
"Vi blev oerhört överraskade"
Styrelseordföranden radar upp försäljningar och transaktioner i fjol och i år, som han tycker borde ha säkrat ett oförändrat kreditbetyg.
TT: Men ni har tappat förtroendet på börsen. Vad är det inte marknaden förstår?
– Ja, säg det. Vi upplevde att vår rapport för första kvartalet var bra. Verksamheten tickar på, vi ökade driftsnettot med 13 procent och hyrorna lyfte med inflationen. Så jag blev överraskad, säger han om den negativa kursreaktionen efter rapporten.
– Då var ju vår bedömning att S&P-betyget skulle vara oförändrat. Vi blev sedan oerhört överraskade när det sänktes, tillägger han.
TT: Men S&P hade negativa utsikter på betyget?
– Ja, vi visste det. Men vi hade ju också gjort stora förändringar under hösten. Vi har minskat vår balansräkning genom stora fastighetsförsäljningar. Bland annat sålde vi 49 procent av aktierna i vår skolfastighetsportfölj till Brookfield.
– Men det var en missbedömning från styrelsens sida, tyvärr. Vi blev väldigt överraskade.
"Det räcker med sex miljarder"
Motivet till nyemissionen var enligt Schuss främst att säkra finanserna i den osäkerhet som börjat sprida sig på marknaden efter bankproblemen i USA och Schweiz i mars.
– Vi ville öka vår likvida beredskap samtidigt som vi säljer ytterligare fastigheter. Då tyckte vi att vi kunde göra en emission av D-aktier. Men den togs emot oerhört negativt, så vi blev tvungna att dra tillbaka den.
– Världen är upp- och nedvänd. Och innan vi har sålt ytterligare fastigheter tycker styrelsen att vi av försiktighetsskäl också bör skjuta på utdelningen.
TT: Vad har ni på säljlistan nu?
– I nuläget är vår bedömning att det räcker med sex miljarder.
Det motsvarar drygt 4 procent av de fastighetsvärden SBB redovisade i balansräkningen den 28 april på totalt 134 miljarder kronor.
Inte aktuellt att sälja JM-aktier
Pengarna ska bland annat gå till att hantera obligationslån på drygt 9 miljarder som förfaller till betalning i år och nästa år.
– Det är därför vi säljer fastigheter. Det klarar vi. Vi har ju även icke-kassagenererande tillgångar, delägda bolag och så vidare.
TT: Kan det bli aktuellt att sälja JM-aktier?
– Nej, det kan inte bli aktuellt. Vi tycker JM är ett fantastiskt bolag.
TT: Hur ska ni få tillbaka förtroendet på marknaden?
– Jag är fullständigt oförstående. Vi har ju sålt fastigheter massivt förra året och vi kommer sälja för ytterligare sex miljarder. Vi förbereder en notering av Sveafastigheter.
– Jag förstår inte det här – hur vi kan värderas på det här sättet. Det är inte min uppgift att recensera aktievärderingar, men det är väldigt märkligt för bolaget är väldigt stabilt.