SBB sålde JM-aktier för 2,8 miljarder

Krisande fastighetsbolaget SBB har sålt 19 miljoner aktier i byggbolaget JM för runt 2,8 miljarder kronor, enligt ett pressmeddelande.

Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB Norden, är satt under press. Arkivbild.

Ilija Batljan, vd för fastighetsbolaget SBB Norden, är satt under press. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT

Ekonomi2023-05-11 21:15

Köpare är svenska och internationella investerare. Transaktionen motsvarar cirka 29,5 procent av de utestående aktierna och rösterna i JM.

Priset uppgick till 148,10 kronor per aktie vilket motsvarar torsdagens stängningskurs i JM:s aktie på Stockholmsbörsen.

Före transaktionen var SBB största ägare i JM. Efter försäljningen uppgår SBB:s ägande i JM till cirka 1,9 miljoner aktier, vilket motsvarar cirka 2,9 procent av aktierna och rösterna i JM, enligt pressmeddelandet.

"Försäljningen innebär en fokusering på bolagets kärnverksamhet och en ytterligare förstärkning av SBB:s finansiella position", säger Ilija Batljan, SBB:s vd och grundare.

Tidigare i veckan svarade SBB:s ordförande Lennart Schuss så här på TT:s fråga om det fanns närtida planer på att sälja JM-aktier:

– Nej, det kan inte bli aktuellt. Vi tycker JM är ett fantastiskt bolag.

Men SBB är under stark press sedan ratinginstitutet S&P i måndags sänkte bolagets betyg till så kallad skräpnivå, vilket trycker upp räntorna och medför en risk för indragen bankkredit för SBB. Följden blev ett kraftigt börsfall för SBB-aktien.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!