SBB redovisar ett resultat före skatt som landade på minus 1 706 miljoner kronor, jämfört med en vinst på 15 746 miljoner kronor samma period förra året.
Samtidigt ökade hyresintäkterna med 32 procent till 5 597 miljoner kronor, från 4 235 miljoner kronor samma period 2021. Driftöverskottet landade på 3 776 miljoner kronor, jämfört med tidigare 2 965 miljoner kronor.
Trots att det står ett minus framför det redovisade resultatet före skatt kallar SBB:s Ilija Batljan kvartalet för ett av de starkaste någonsin, sett till det justerade förvaltningsresultatet, som landade högre än väntat på 1 144 miljoner kronor, en ökning med 24 procent jämfört med samma period förra året.
– Det är att jämföra med estimaten som låg på halva av detta, så det är en stark leverans från kärnaffären, säger Batljan till TT.
Fortsätter att sälja av
SBB fortsatte att sälja av fastigheter under kvartalet till ett värde om 9,3 miljarder kronor, skriver bolaget i rapporten. Och bolaget kommer att fortsätta med sina försäljningar för att stärka balansräkningen, enligt Batljan.
Innan rapportsläppet gick SBB ut med att bolaget överväger att bilda ett nytt fristående bolag med fokus på bostadsfastigheter som sedan ska delas ut till aktieägarna.
Det nya bolaget kommer i sådana fall ha en fastighetsportfölj med ett marknadsvärde på 18 miljarder kronor, jämfört med SBB:s totala tillgång på 190 miljarder.
Anledningen till detta är att skapa större finansiell stabilitet för bolaget, enligt Batljan, som kallar det en renodling av SBB.
– Det bidrar till att skapa mervärde till aktieägarna och stärka vår finansiella flexibilitet genom att vi delar ut ett bolag som enbart kommer att ha bankskuld. Då kommer SBB:s säkerställda skulder att minska, säger han.
"Står stabilt"
De kvarvarande delarna i det gamla bolaget får då fokus på samhällsfastigheter.
– Målet är att själva beslutet om utdelningen ska kunna fattas innan årsskiftet.
Det är skakigt i fastighetssektorn i det nuvarande ränteklimatet, samtidigt som vi med största sannolikhet går mot en lågkonjunktur nästa år. Trots det menar Batljan att SBB står starkare än andra fastighetsbolag när deras hyreskontrakt sträcker sig längre än andra bolag i Europa.
– Vi har en stabil verksamhet som inte påverkas när våra underliggande hyresintäkter inte påverkas av konjunkturen. Vi har långa kontrakt med en längd på 11 år och våra hyresavtal är justerade med inflationen. Vi kommer att ha en stark position 2023, avslutar Batljan.