SEB: En sista räntehöjning i september

SEB tror att det blir slut på räntehöjningar efter Riksbankens väntade höjning i september. I bankens nya konjunkturprognos spås räntan toppa på 4,0 procent i slutet av året. I dag ligger styrräntan på 3,75 procent.

Jens Magnusson, chefsekonom, på SEB. Arkivbild.

Jens Magnusson, chefsekonom, på SEB. Arkivbild.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ekonomi2023-08-29 07:34

Men den svaga kronan kan vara ett bekymmer.

"Den svaga kronan är en uppåtrisk för styrräntan givet att flera i ledamöter i direktionen sagt att en ytterligare försvagning skulle kunna leda till fler höjningar. Men om ytterligare åtstramning behövs tror vi att direktionen föredrar att öka obligationsförsäljningarna i stället, skriver Jens Magnusson, chefsekonom på SEB.

Ingen krasch

SEB tror att tillväxten blir relativt svag, men ser inte någon krasch i den svenska ekonomin. Svenska hushåll kommer dock att minska sin konsumtion drastiskt, nedgången blir ungefär lika kraftig som under de djupa recessionerna under 1980- och 90-talen.

SEB tror också på fallande bostadspriser, totalt tros nedgången bli mellan 15 och 20 procent.

"I Sverige leder svaga hushåll och ett djupt fall i bostadsbyggandet till att BNP faller med 1,2 procent i år följt av i stort sett nolltillväxt 2024", skriver SEB i rapporten.

"Vi ser förhållandevis goda chanser att undvika en ekonomisk hårdlandning" skriver Jens Magnusson.

Fallande inflation

Inflationen kommer att falla framöver, lite snabbare än vad banken trott tidigare. Arbetslösheten kommer att öka, men lite mindre än i bankens tidigare prognos.

"Inflationsnedgången vi ser nu är mycket välkommen men den viktiga frågan är om vi går hela vägen i mål eller om det kommer att krävas en kraftigare lågkonjunktur för att klara även den sista och kanske "jobbigaste milen". Vår slutsats är att det bör räcka med en relativt mild uppgång i arbetslösheten, skriver SEB:s prognoschef Daniel Bergvall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!