"Vi har reviderat upp våra inflationsprognoser kraftigt för i år och räknar nu med att KPI-inflationen toppar på 7–8 procent i euroområdet och USA och kring 6,5 procent i Sverige", skriver hon.
Gröper ur köpkraft
Inflationschocken – som redan slagit igenom med full kraft på bensinmackar och den nordiska elmarknaden – skapas av de västliga sanktionerna mot Ryssland, som successivt trappats upp sedan ryska styrkor gick in i Ukraina den 24 februari i ett invasionskrig som dödat hundratals civila och drivit över två miljoner människor på flykt ut ur landet.
Förutom sanktionerna konstaterar SEB att det privata näringslivet tagit egna initiativ för att distansera sig mot Ryssland. Verksamhet i och affärer med Ryssland har stängts ned på bred front, vilket gett stora effekter på globala energipriser, men också på priserna för viktiga jordbruksvaror som vete, korn, matolja och gödsel och metaller som nickel, aluminium, palladium och platina.
"Det här kommer att slå igenom på inflationen, skada företagens marginaler och gröpa ur köpkraft från hushållen"; skriver SEB.
Inga dramatiska räntehöjningar
Några dramatiska räntehöjningar eller andra åtstramningar till följd av inflationschocken ser SEB:s ekonomer inte framför sig. De räknar med att Riksbanken och andra centralbanker försöker bortse från inflationsimpulserna som nu skapas av Ukrainakriget och sanktionerna, då det handlar om en tillfällig utbudschock som inte speglar den underliggande efterfrågan i ekonomin.
Marknaden räknar just nu med att ECB gör en räntehöjning mot slutet av året på 0,25 procentenheter. Det kan jämföras med en prissättning som pekade mot två höjningar på 0,50 procent före kriget, enligt SEB:s ekonomer.
"Även förväntningarna på Riksbanken har åtminstone delvis återtagits", tillägger de.